Kāda ir jēga no CSS3?

2011-12-23

Piekrītu, ka pirmssvētku laiks varbūt nav īstais, kurā apcerēt dažādu web tehnoloģiju plusus un mīnusus, bet mani mazliet ir satraucis tāds brīnums kā CSS3. Idejā tur viss ir perfekti - pārvarēt tos šauros rāmjus, ko nosaka vecāki CSS standarti, atbrīvoties no nepieciešamības visam izmantot bildītes, javascriptus (vai, Ūsiņš tevi atpestī, flash!), bet ko tas nozīmē praksē? To, ka ir labi ja pāris CSS3 īpašības, kuras vienādi būtu realizētas visos populārākajos pārlūkos. Es pat nerunāšu par to, ka man šķiet stulbi, ka pat apaļoto malu nodrošināšanai Firefox ir jāraksta papildu priedēklis -moz, bet sliktāk ir ar tādām īpašībām, kuras šur tur ir atbalstītas, šur tur ir atbalstītas daļēji un kaut kur nav atbalstītas nemaz. Visādi 3D brīnumi un tā tālāk. Šodien man tika ar lielu sajūsmu parādīts kaut kāds CSS brīnums, kas ļoti smuki ar dažādiem efektiem veic pārejas starp bildēm galerijā. Gribēju apskatīties to arī savā datorā un izrādījās, ka nevaru, jo šī funkcionalitāte esot atbalstīta tikai iekš Safari. Yeah, right! Es neesmu tik psihs, lai gribētu visu perfekti redzēt strādājam iekš IE6 (lai arī tas veido dažus procentus potenciālās auditorijas, bet tā vismaz ir tā auditorijas daļa, bez kuras es vēl varētu izdzīvot), bet atbalsta trūkums VISIEM pārlūkiem izņemot tos pāris % auditorijas, ko veido Safari? Tikpat labi var taisīt IE6-only lapas.
Un tādu tehnoloģiju ir tonnām. Tāpat ir kaudzēm JQuery spraudņu, kuri nestrādā uz IE8, daudz dažādu HTML5 brīnumu, kas iet tikai iekš Safari un/vai Chrome.
Vai var būt nākotne tehnoloģijām, kurām pamatos nav nekādu vienotu standartu? Kaut kas man saka - nē, šiem brīnumiem nākotnes nav, un web pēc pāris gadiem parādīsies kaut kas pilnīgi jauns, kam nebūs nekādas pārmantojamības no dažādiem tagad populāriem piedēkļiem.