District 9
film — South Africa — 2009

8.0
Patiesībā mēs bijām pie Aigara paredzējuši skatīties pavisam citu filmu - vienu no šī gada atzinīgāk novērtētajām šausmu filmām "The cabin in the woods", taču tā izrādījās pieejama tik zemā kvalitātē, ka nācās meklēt plānu B. Pārslēdzāmies uz citu filmu - "Abraham Lincoln: Vampire Hunter", taču jau pēc pirmajām pāris minūtēm sajutu, ka kaut kas nav tīrs šajā lietā, jo vampīri filmas ievadā uzvedās tā, kā parasti filmās uzvedas zombiji. Un patiesi - izrādījās, ka tā nebija vis Tima Bērtona producētā filma par vampīru mednieku, bet gan copycat studijas radīta filma par Linkolna cīņu pret zombijiem. Un ja jau pat oriģinālā filma diez vai ir kas diži vairāk par joku, ko gan varētu gribēt no viltojuma?
Tā nu pārslēdzāmies uz District 9 un, domājams, tā bija pareizā izvēle, vismaz šī ir viena no tām filmām, kuras es jau iepriekš biju gribējis noskatīties, bet nekādi nesanāca. Šī filma visai netradicionālā veidā ataino citplanētiešu parādīšanos uz zemes - tajā vietā, lai nāktu mums dot gudrības vai arī uzbrukt, izmantojot trīskājus, šeit citplanētiešu kuģis izrādās pārpildīts ar badā mirstošiem visai nesimpātiska paskata citplanētiešiem, kuriem gan varbūt būtu tehnoloģijas, lai viņi varētu karot pret zemiešiem, bet viņiem pilnīgi noteikti nav uzņēmības, lai to darītu. Neraksturīgā humanitārisma uzplūdumā citplanētieši tiek izmitināti bēgļu nometnē netālu no Johannesburgas (jā, filmas darbība norisinās DIenvidāfrikā, nevis kādā no ASV lielpilsētām, kuras parasti par savu mērķi izvēlas kino citplanētieši), kuri tur dzīvo tādā kā geto. Taču tad, kad sākas konflikti starp cilvēkiem un nometnes iemītniekiem, valdība pieņem lēmumu pārvietot visus citplanētiešus uz citu vietu, tālāk no pilsētas (ja nu kas - tas notiek 20 gadus pēc tam, kad citplanētieši ir šeit parādījušies). Par pārvietošanas operācijas vadītāju tiek izvēlēts kāds visai vienkāršs birokrāts, kuram atgadās kas visai nelāgs - nepiesardzīgas apiešanās ar nenoskaidrotu vielu rezultātā viņš sāk pamazām mutēt un pārvērsties par citplanētieti. Šādā veidā viņš kļūst interesants savējiem, kuri labprāt veiktu viņa vivisekciju, bet viņam pašam tas prognozējamā kārtā nešķiet sevišķi vilinoši, rezultātā viņš nonāk tā dēvētajā District 9 - pilsētas rajonā, kurā mīt citplanētieši.
Jāatzīmē, ka citplanētieši šajā filmā tiek atainoti kā visai nesimpātiskas un bieži - patrulas - būtnes, taču arī cilvēki nav ne par mata tiesu labāki, droši vien - pat sliktāki. Visai izteikti filma spēlējas ar aparteīda tēmu un varu iztēloties, ka uz tās vēstījumu var skatīties dažādi - to var uztvert arī kā DĀR tumšādainos noniecinošu. Man gan tā dīvainā kārtā vairāk par citu atsauc prātā Garlība Merķeļa "Latviešus" - grāmatu, kurā latvieši patiesībā tiek rādīti ļoti līdzīgi kā šajā filmā citplanētieši, vienīgi - bez līdzības garnelēm.
Filmas beigu daļā varbūt ir drusku par daudz action, bet citādi - visnotaļ oriģināls kino un es nemaz nebrīnos, ka šī filma izpelnījās pamatīgu atzinību kā skatītāju (tās ieņēmumi 7 reizes pārsniedza budžetu), gan kritiķu (4 nominācijas Oskariem) vidū.
2012-07-15
comments powered by Disqus