Par jaunajiem spēlētājiem hokejā

2012-10-29

Mēdz jokot, ka Latvijā jebkurš sportists līdz trīsdesmit gadu vecumam tiek dēvēts par jauno un perspektīvo talantu, bet pēc trīsdesmit - par nopelniem bagāto veterānu. Īpaši spilgti šis fenomens izpaužas hokejā, kur līdzās mūžīgi perspektīvajam Gintam Meijam vēl nesen par jauno tika dēvēts arī Mārtiņš Cipulis. Mani tomēr vairāk interesē - kā ir ar "jaunajiem" spēlētājiem citās KHL komandās.
Tas, līdz cik gadiem hokejists ir "jaunais", protams, ir diskutabli. Par atskaites punktiem ņēmu divus gadus - 1991. (šādi hokejisti tiek uzskatīti par jaunajiem KHL reglamentā) un 1993. (drīkstēs piedalīties tuvākajā U20 pasaules čempionātā).
Attiecībā uz U20 spēlētājiem (Rīgas Dinamo sastāvā tādiem vieta nav atradusies) veicu salīdzinājumu starp KHL un citām vadošajām Eiropas līgām. Visai pārliecinoši var redzēt, ka Zviedrijā un Somijā jaunajiem hokejistiem uzspēlēt Augstākajā līgā ir labākas iespējas nekā KHL (ja kas - arī Latvijas U20 hokejists Kļaviņš ir viens no tiem jaunajiem, kas šosezon spēlē SEL).

Protams, var apgalvot, ka KHL ir pārāk augsta līmeņa turnīrs, lai tur būtu vieta hokeja jauniešiem un ka šādiem mērķiem ir domāta MHL. Vienīgā problēma - MHL līmeņa ziņā ir ievērojami zemāka par tās pašas Zviedrijas jaunatnes Supereliti. Kā rezultātā - plaisa starp jauniešu un pieaugušo hokeju KHL gadījumā ir mega liela.