Veģetāra maltīte: kviešu putraimu risotto

2013-01-27

Manā veicamo (un līdz šim neveikto) darbu sarakstā ir atrodams punkts par 10 veģetāru maltīšu pagatavošanas iemācīšanos. Šodien beidzot pirmā tika uztaisīta.
Nepieciešamās sastāvdaļas (2 cilvēkiem):
- 55 g kviešu putraimu
- 10 g sviesta
- 1 neliels smalki sakapāts sīpols
- 1 smalki sakapāts selerijas stublājs
- 1 saspiesta ķiploka daiviņa
- 1/2 nelielas, kubiņos sagrieztas sarkanās paprikas, kurai izņemtas sēklas
- 1/2 nelielas, kubiņos sagrieztas zaļās paprikas, kurai izņemtas sēklas
- Šķipsniņa kaltētu zaļumu maisījuma
- 25 g sasmalcinātu zemesriekstu
- 2.5ml dārzeņu ekstrakta, kas izšķīdināts 125ml verdoša ūdens
- 1 tējkarote shoyu mērces (japāņu sojas mērce)
- 40 g kukurūzas
- 40 g saldētu zirņu
- sāls un svaigi malti melnie pipari
- 1/2 citrona sulas

Kā jau tas normāli gadās, gatavoju "pa savam", proti, ar ne gluži kanoniskām sastāvdaļām:
1) nedabūju zaļo papriku, aizstāju ar dzeltenu (izliekos par daltoniķi!)
2) es nezinu, kas ir dārzeņu ekstrakts, iztiku bez tā;
3) nesapratu, kāda veida jābūt kukurūzai, nopirku vārītu (svaigas nebija, konservēta nešķita ok)
4) man nav, ar ko svaigi samalt piparus, tāpēc liku tādus, kādi bija.

Receptes kodols: pārlej ar verdošu ūdeni putraimus, ļauj tiem kādu laiku piebriest. Tikām katliņā izkausē sviestu un sāk pa vienai gāzt visas sastāvdaļas: sīpolu, seleriju, ķplokus, papriku, zaļumus, zemesriekstus, dārzeņu ekstraktu ar ūdeni, tad kviešu putraimu, shoyu, kukurūzu, zirņus, sāli un piparus. Beigās - pārlej ar citrona sulu.

Kā sanāca? Īstenībā - ļoti pat pozitīvi. Vienīgi nebiju pacenties izlasīt recepti iepriekš, proti, uzliku kausēties sviestu un tikai tad sāku griezt visas sastāvdaļas, kas izrādījās visai grūti paveicams pasākums - jo nav tā, ka es varu pāris sekundēs smalki sakapāt seleriju, sasmalcināt zemesriekstus, sagriezt papriku, un paralēli maisīt katla saturu. Līdz ar to, kad gatavošu šo nākamreiz, vispirms visu sagriezīšu (sīkāk kā šoreiz), un domājams, gala rezultāts būs vēl iepriecinošāks.