Definitely, Maybe
film — USA — 2008

8.5
- I had two serious girlfriends... and then some other smattering of other women.
- What`s the boy word for `slut`?
- They still haven`t come up with one yet.
Vai romantiska komēdija var vienlaikus būt laba filma? Ko parasti šādas filmas piedāvā? Daudz skaistu aktieru, smukus tērpus un banālu morāli. Atkarībā no filmas veidotāju iegribas tā var vai nu koncentrēties uz stulbiem jokiem zem jostasvietas (piem., "Heartbreak Kid") vai arī nelabi dvakot pēc sentimenta ("27 Dresses"). Sižeta pavērsieni šādā filmā kā likums tiek izziņoti puskilometru iepriekš ar brīdinājuma zīmēm.
"Definitely, Maybe" ir patīkams izņēmums šajā žanrā. Tā ir filma, kas ir vienlaikus asprātīga, emocionāli uzrunājoša, oriģināla un ar savdabīgu vēstījumu. Un par to vislielākā pateicība pienākas filmas režisoram un scenāristam Adamam Brūksam, kam izdevies man sniegt apliecinājumu, ka romantiska komēdija kā kino žanrs vēl nav miris.
Jau pati filmas pamatnostādne ir pietiekoši savdabīga. Tās galvenais varonis Vils Heizs savai 10 gadus vecajai meitai Maijai (kuru atveido patiešām lieliskā Ebigeila Breslina - Little Miss Sunshine) stāsta par to, kā viņš apprecējās ar viņas māti. Tas pats par sevi nebūtu nekas oriģināls, ja vien patlaban Vils un Maijas māte neatrastos šķiršanās procesā (jau pašā filmas sākumā Vils atzīst, ka dzīve tā iegrozījusies, ka viņš nokļuvis to 46% skaitā, kuriem nav "happily ever after"). Un vēl jo vairāk tas nebūtu oriģināls, ja Vils meitai uzreiz būtu atklājis, kura no trim viņa mūža liktenīgajām sievietēm tad īsti vēlāk kļuva par viņas māti. Protams, te varētu pieminēt, ka meitene varētu kaut ko arī zināt par savas mātes pagātni un ātri vien visu atšifrēt, bet Vils jau uzreiz paziņo, ka viņš pārveidos ne vien personu vārdus, bet arī daļu faktu. Tādējādi visā filmas garumā skatītāji līdzās Maijai var minēt, ar kuru no trim sievietēm Vils tad beigās paliks.
Kādas ir pieejamās opcijas? Emīlija (Elizabete Benksa) ir Vila koledžas laika draudzene, ļoti jauka mazpilsētas meitene, kurai gan ir daži diezgan negaidīti noslēpumi. Emīlijas draudzene Sammera (Reičela Vaiza) ir gluži pretēja - skandalozi seksuāla žurnāliste, kurai ir ļoti īpatnējas attiecības ar viņas diplomdarba vadītāju rakstnieku Hemptonu Rotu (kura lomā ir nu jau par klasiķi kļuvušais Kevins Klains). Trešā sieviete ir Eiprila - brīvdomājoša un koķeta, bet ne pārāk veiksmīga. Katrā no viņām ir kaut kas tāds, kāpēc viņa varētu Vilam patikt un vienlaikus katrai ir arī savi trūkumi.
Pāris brīžos šķiet, ka tūliņ, tūliņ filma pazaudēs to, ko tā tik labi ir uzsākusi un iegrims kādā banālā zaņķī, bet nē - tas atkal ir tikai kārtējais pavērsiens, un varu tev pačukstēt, ka šī filma neizmanto to pašu veco pliekano elementu kā otrais "National Treasure" (ceru, ka tas nav pārmērīgs spoileris). Un līdz ar to šī filma līdz pašām beigām ir lieliska, tās humors ir dzirkstošs un veselīgs (un brīžiem mazliet šokējošs, zinot, ka Vils to visu stāsta savai meitai).
Šajā filmā ir tik daudz epizožu, kuras citēt, uz kurām atsaukties un kuru dēļ es to vismaz patlaban uzskatu par 2008.gada labāko komēdiju, ka es tev varu teikt tikai vienu - noskaties to. Šī filma ir no tām, kas pozitīvas emocijas sagādās gan viņam, gan viņai. Silti iesaku!
comments powered by Disqus