An Inconvenient Truth
film — USA — 2006

9.0
Par to, vai globālā sasilšana ir vai nav būtiska problēma, par spīti Elam Goram un daudziem līdzīgi domājošiem cilvēkiem, joprojām ir daudz strīdu. Un manis pēc, lai tie būtu. Ja kāds uzskata, ka pie šīs problēmas ir vainīga Saules aktivitāte, nevis cilvēks, manis pēc viņš var tā uzskatīt. Daudz svarīgāka, vismaz tā man šķiet, ir tava rīcība un nevis tava pārliecība. Mans viedoklis ir tāds, ka no kaitēšanas videi un nelietderīgas dabas resursu izmantošanas iespēju robežās vajag izvairīties, neatkarīgi no tā, cik liels no tā rodas ļaunums, kaut tāpēc vien, ka labuma no tā noteikti nekāda nav. Bet uzskati un pārliecība - tā ir cita lieta. Nevaru īsti noformulēt domu, bet ko es gribu pateikt. Labi, izmantošu analoģiju. Kas ir labāk: ja tu netici Dievam, bet "ievēro baušļus" (jeb dzīvo tiešām labu dzīvi) vai regulāri ej uz baznīcu, atbalsti savu draudzi un vienlaikus esi totāls maita? Manuprāt, atbilde ir skaidra. Tāpat man nav svarīgi, kādu motīvu vadīts cilvēks, piemēram, atsakās no liekas braukāšanas ar mašīnu - lai viņu vada vēlme uzlabot savu fizisko gatavību, mēģinot panākt, ka ar viņu pārguļ Dženifera Anistone; lai viņš ir skopulis, kas negrib maksāt par benzīnu; lai viņš grib izlikties esam trūcīgs - nospļauties man par to: līdzekļi attaisno mērķi! (varbūt ne vienmēr, bet tomēr bieži vien).
Pabeidzot šo ne pārāk īso lirisko atkāpi, pāreju pie "Neērtās patiesības", dokumentālās filmas, kuras pamatā ir kādreizējais ASV prezidenta vietas kandidāts Els Gors. Filmas pamatā ir prezentācija, ar kuru Gors uzstājas visās pasaules malās, aicinot cilvēkus apzināties kaitējumu, ko ar savu darbību mēs radām dabai, un mēģināt šo situāciju mainīt. Kā dokumentāla filma "Inconvenient truth" ir vienkārši ekselenti uzfilmēta - skaisti, viengabalaini, skumji, pārliecinoši. Tiešām lielisks gabals. Gluži par sižetu runāt te būtu smieklīgi, doma jau ir vienkārša: cilvēka darbības rezultātā tiek piedirsta atmosfēra, kā rezultātā kūst ledāji un agrāk vai vēlāk mums par to varētu nākties ļoti dārgi samaksāt; tikām daudziem ir izdevīgi šo problēmu diskreditēt un padarīt par iedomātu.
Kā jau es saku, es nezinu, cik lielā mērā Goram ir ieinteresētība šo problēmu mākslīgi palielināt (vai varbūt pat samazināt), lai sasniegtu kaut kādus politiskos mērķus, man ir tiešām vienalga, vai viņš ir sirsnīgs vai tikai izliekas, tomēr es uzskatu, ka darbs, kuru viņš veic, ir svētīgs neatkarīgi no viņa motīviem.
Vēl gribētos mazliet pievērsties vienam aspektam, kas izpeldēja diskusijā NR lapā: vai man kā Raimonam Žakē ir jēga censties ierobežot savu ietekmi uz vidi, ja daudzi citi neko lietas labā nedarīs, bet visu tikai sadarīs? Mana atbilde šeit ir stingra: jā, ir. Pirmkārt, tu būsi darījis visu, kas ir tavos spēkos, pat ja ar to nebūs pieticis, tava sirdsapziņa būs tīra. Otrkārt, stāvēšana malā vai piesliešanās vairākumam tikai tāpēc, ka "ko nu es viens varu ietekmēt, es jau neko, es esmu tikai mazs cilvēciņš" ir viena no cilvēces būtiskākajām problēmām - vairākums cilvēku neko nedara, kamēr to nedara vairākums cilvēku. Break the cycle!
2007-02-19
comments powered by Disqus