The IT Crowd Season 1
film — UK — 2006

7.5
Kas var būt labāk kā divās dienās noskatīties veselu viena seriāla sezonu? Patiesībā es varētu nosaukt diezgan daudz ko, kas būtu labāk par to. Iestigšana ar mašīnu netālu no Āraišu vējdzirnavām mālaina ceļa malā gan laikam šajā labāko lietu sarakstā neietilpst, tāpēc šeit par to nestāstīšu.
Tātad šis sešu sēriju (katras ilgums tikai nedaudz virs 20 minūtēm) seriāls rāda IT nodaļas darbību kādā lielā kompānijā. IT departamentā strādā veseli četri cilvēki. Pirmkārt, tas ir ne pārāk draudzīgais pret palīdzību lūdzošiem kolēģiem (tiesa - ne bez pamata viņam ir šāda attieksme) Rojs, kuram patīk ēst junk food un lasīt komiksus; tāpat tur ir viņa labākais draugs Moss - tipisks briļļainais datorfrīks, kas dzīvo pie mammas un nodarbojas ar interneta deitingu un nekad nespēj nevienam lietotājam kaut ko paskaidrot vienkāršiem vārdiem. Nejaušības dēļ par departamenta vadītāju tikusi iecelta Džena, kura par datoriem zina daudz - viņa māk klikšķināt, spiest dubultklikšķi, lietot peli, nosūtīt e-pastu, saņemt e-pastu, izdzēst e-pastu utt. Vēl viņai patīk kurpes, kas viņai ir dažus izmērus par mazām, kā arī melot, lai izlikties par zinošāku, nekā viņa patiesībā ir.
Komandas ceturtais loceklis parādās reti, jo viņš strādā īpašā telpā, no kuras viņam nav atļauts iziet. Tas ir gots (tādā ziņā kā pokemons) Ričmonds, kas ir nedabīgi bāls un allaž ģērbjas melnā un kas baidās no saules gaismas, toties dievina "Cradle of Flith", kuras mūziku uzskata par šausmīgu un vienlaicīgi savā ziņā skaistu. Ričmonda galvenā dzīves nodarbe ir sēdēt serveru telpā un sekot lampiņu mirgošanai, tā kā no datoriem viņš neko nesaprot un šajā vietā ir pazemināts pēc savas pokemoniskošanās, kopš viņu neviens neuzskata par cilvēku.
Visi šie varoņi, kā arī kompānijas vadītājs Denems iesaistās dažādās, lielākoties diezgan muļķīgās epizodēs, kuras neviens no viņiem savā aktīvā ierakstīt nevarētu.
Jāpiebilst, ka patiesībā šis seriāls nav īsti domāts datorgīkiem - humors iz kategorijas "pārbaudiet, vai jūsu dators ir iesprausts tīklā" neprasa dziļas zināšanas par IT procesiem, lai gan, protams, atsevišķus pipariņus arī gīkam saksatīt vajadzētu varēt - piemēram, vecu ZX Spectrum datoru, kuru IT džeki apbrīno, vai agro astoņdesmito datorspēles stila sērijas sākuma titrus. Pa brīžam jociņi gan ir tādi nedaudz pliekani, bet tomēr manas siltās jūtas pret IT tematiku, kā arī nebeidzamās simpātijas, ko izjūtu pret britu humoru, atļauj man pateikt, ka ar nepacietību gaidīšu nākamo sezonu. Iespējams, tādēļ, ka personāži (it īpaši Rojs un Moss) ir patiesībā diezgan reāli - tie nav tikai absurdi karikatūriski datorfrīki, kuriem nav nekādas citas funkcijas, kā tikai tevi sasmīdināt - atšķirībā no, piemēram, mistera Bīna vai dorku kompāniju iekš "Glābējzvana" (tas gan ir ļoti neadekvāts piemērs) - viņi ir komiski personāži, kas tomēr cenšas nepārkāpt debīla karikatūrisma slieksni.
Starp citu, bija diezgan smieklīgi pēc šī seriāla skatīties filmu "Zodiac", kurā darbojošais policists perfekti attaisnoja iekš "IT Crowd" Roja izteikto apgalvojomu: "women only like bastards".
Ar nepacietību gaidīšu otro sezonu, lai gan nav zināms, cik ilgi īsti būs jāgaida.
2007-03-18
comments powered by Disqus