Epic Movie
film — USA — 2007

2.0
Gadās, ka tu skaties filmu, jau iepriekš zinot, ka tā būs pēdējais mēsls, bet gribas tomēr uzzināt, cik slikta tieši tā būs. "Ļoti episks kino" ir viens no vistipiskākajiem šādiem gadījumiem. Kā nekā šeit tiek piedāvāta vesela buķete aizdomīgu feaktoru. Pirmkārt, to ir režisējuši divi no sešiem "Šausmenīšu" scenāristiem. Scenārists un režisors taču nav viens un tas pats? Turklāt pēdējās "Šausmenītes" (pareizāk - visas izņemot pirmo) bija absolūti mēsli. Treškārt, šajā filmā piedalās punduris (pat "Time Bandits", kas it kā ir laba filma man nepatika, bet šajā gadījumā no pundura līdzdalībam nepavisam neko labu negaidīju). Var pieminēt, ka šeit piedalās arī Stiffler`s mom atveidotāja no "Amerikāņu pīrāgu" sērijas, kā arī tips, kas vislabāk zināms kā Kumārs no filmas par Haroldu un Kumāru. Vienvārdsakot - supertalantu plejāde.
No filmām, kas šeit parodētas, varētu pieminēt, "Superman Returns", "Charlie and the Chocolate Factory", Harijs Poters, Karību jūras pirāti, "Narnia", Da vinči kods, X-cilvēki, Borats, Načo Libre, "Čūskas lidmašīnā", "Click", kā arī MTV raidījumi "Punk`d" un "Crib". Plus vairākas iflmas, kuras natpazinu. Kopā saistošais sižets šajā filmā īpašī spēcīgs, kā jau varētu nojaust, nebija. Centrālā tēma pārņemta no Narnijas, sajaucot to kopā ar "Four Brothers" (filmu par dažādām rasēm piederošiem četriem brāļiem). Narnija gan šeit saucas GNarnia (izrunājas tāpat, bet autortiesības nav pārkāptas) un White Witch otrā vārda pirmais burts ir B. Bet citādi viss ir tāpat - Edmunds kā sliktais brālis, Pīters kā labais (un bailīgais), Lūsija arī ir savā elementā (lai gan viņai, protams, nav kādi 7 gadi, bet pāri par 25.
Īstenībā līdzās tam, ka tipiskākais filmas joks ir runājoša bebra aizsperšana ar kāju, galvenais tās mīnuss ir faktā, ka filmas veidotājiem katastrofāli pietrūka materiāla, ko tajā iekļaut - milzīga filmas daļa tiek aizvadīta ar dažādiem nebaudāmiem (lielākoties repam piederīgiem) muzikāliem elementiem, kuros nav vispār ne miņas no humora un kuru vienīgā funkcija ir atļaut filmai ilgt pusotru stundu (laikam gan mazāk par stundu neskaitās pilnmetrāžas kino).
Gribētos mazliet pažēloties par vienu visnotaļ tipisku šādām parodijām lietu. Manuprāt, parodija ir laba, ja tā ir trāpīga. Es varu saskatīt kaut kādu trāpīgumu novecojušā Harijā Poterā. Es varu to saskatīt Supermenā, kura acs nespēj atsist lodi. Trāpīga parodija ir tāda, kas izsmej tipiskākos vai neveiksmīgākos oriģināla momentus. Kāda ir jēga ironizēt par Boratu? Nekādas nav. Kāda ir jēga parodēt muļķīgus MTV raidījumus? Nekādas jēgas nav. Ja tas, ka faunam no Gnarnijas ir vecāku bilde - tētis un kaza, ir uzskatāms par trāpīgu ironijas momentu, tad tas, ka Aslana (laikam šeit viņu sauc Ass-lo) vecāki arī ir piederējuši dažādām sugām, nav nekādi pamatots. Tāpat var pieminēt, ka atsauce uz "Nacho Libre" bija tikpat bezjēdzīga kā pati filma. Neredzējis "Snakes on a plane", es nesaskatīju tās parodijā neko smieklīgu. Atsauce uz "Fast and Furious: Tokyo Drift" bija tikpat īsa kā nevajadzīga. Sūdu upe šokolādes upes vietā - pretty obvious, vai ne? Nemaz nerunājot par mēles piesalšanu pie laternas staba - komēdijas elements no tā paša kalibra kā paklupšana uz banāna mizas.
Normāla materiāla šajā filmā pietiktu labākajā gadījumā treilerim. Iespējams, pilno filmu nemaz nebija vērts taisīt. Man vismaz ar treileri pietiktu.
My name is Borat and this is my country. Nice!
2007-04-03
comments powered by Disqus