Tough Guys Don`t Dance
book — USA — 1984

2.0
Ar šo grāmatu man saistās divi stāsti. Viens - komisks. Otrs - pilnīgi nekāds.
Sākšu ar otro, lai tevi atbaidītu.
Pirms izlasīt šo grāmatu, es to gandrīz izmetu miskastē. Tiešā šī vārda nozīmē. Kaut kad pagājušajā nedēļā man uznāca vēlme iztīrīt grāmatu plauktus no visāda treša un šis Normana Meilera romāns bija viens no kandidātiem uz elektrisko krēslu. Tas, ka grāmata bija angļu valodā, iespējams, viņu paglāba, iespējams, ka tur bija pamatā fakts, ka Vikipēdijā Norman Mailer ir atzīts par salīdzinoši lielu fišku. Jebkurā gadījumā to var nosaukt par gandrīz miskastes grāmatu.
Otrs stāsts ir mazliet senāks par pagājušo nedēļu. Skolas laikos, kā zināms, svešvalodu nodarbībās bija tāda ieraža kā "homereading", kur tu lasīji mājās kaut kādu grāmatu un pēcāk atstāstīji skolā izlasīto. Tieši šis Meilera romāns vienā brīdī man kļuva par šādu "homereading" materiālu - tomēr nosaukums "Krutie veči nedejo" (pēc analoģijas - "īsti veči dzer uz špalām") man kā vidusskolniekam šķita kaut kas *stilīgs*. Varu tikai priecāties, ka no homereading`a mums tolaik nekas prātīgs nesanāca, jo es droši vien būtu kaunējies skolotājai Savinai atstāstīt to, kā galvenais varonis sanarkojies uz mašīnas kapota ņem priekšā kaut kāda gandrīz nepazīstama vīrieša draudzeni, kamēr tas sakautrējies skatās. Tāpat es labprātāk būtu izvairījies no paskaidrojuma, ka seksā trijatā var izvairīties no greizsirdības, ka sieviete ņemas ar otru vīrieti (ar domu - "kamēr es esmu viņā, tikām viš ir manī). Nez kāpēc man šķiet, ka līdz tēmai: mēs ar draudzeni aizbraucām pie vienas ģimenes un apmainījāmies partneriem, es tomēr biju ticis. Varbūt tādēļ arī man šīs grāmatas lasīšanas prieks tolaik nebija ilgs.
Citas vērtības grāmatā: kaņepju audzēšana; policists - maniaks - porno fotogrāfs un galvu nogrizējs; galvenais varonis, kas ir tik sanarkojies, ka nezina, vai viņš ir sievas slepkava vai nē; viņa perversais tētis, kas viņam atstāsta savus seksuālos piedzīvojumus; detalizēts vagīnas apraksts (pārspiests no viena Džona Apdaika romāna); trillera elementi. Apmēram šādi es varētu raksturot šo grāmatu. Vienkārši pilnīgi debīls "dirty book" bez jebkādas domas. TIci vai netici, bet miskaste šai grāmatai tomēr neizspruks.
2007-04-17
comments powered by Disqus