Running with Scissors
music — USA — 1999

7.0
"Skriešana ar šķērēm" mani pirmā pa īstam iepazīstināja ar Veirdu El Jankoviču - pirms tam biju redzējis "Smells like Nirvana" videoklipu un noklausījies kaut kādu aizdomīgu izlasi, kurā kā vēlāk izrādījās, gandrīz pusi dziesmu neizpildīja pats Veirds.
Šeit savukārt tā dēvētais parodiju princis patiešām stājas mūsu priekšā personīgi un atklāj savu daudzšķautnaino personību. Faktiski to šķautņu īpaši daudz nav - Veirda dziesmas tipiski ir trīs veidu - parodijas, oriģinālkompozīcijas (ar parodijas elementiem) un dažādu dziesmu megamikss polkas veidā. Arī "Running with scissors" no principiem neatkāpjas.
No "globāli zināmajām" dziesmām viņš šeit parodē Dona Maklīna "American Pie" (vairumam mūsdienu ļautiņu tā droši vien labāk zināma Madonnas izpildījumā), Offspring "Pretty Fly (for a White Guy)", Barenaked Ladies "One Week" un Puff Daddy "It`s all about the Benjamins". Ievērojamākie oriģinālie gabali ir "My Baby`s in lov with Eddie Vedder", "Your Horoscope for Today" un "Albuquerque".
Vispirms par parodijām. Kā jau esmu reiz (ne vienreiz vien patiesībā) izteicies, parodija manā izpratnē ir laba, ja tā interesantā veidā pasmejas par savu izsmiekla objektu. Jāatzīst, ka lai arī Veirda parodijām šajā diskā nav ne vainas, īsti skaidrs, ko viņš ar vairumu no tām ir gribējis teikt, es nesaprotu. "The saga begins" (American Pie) viņš pielieto savu iecienīto tehniku - atstāsta populāras filmas (šoreiz - "Star Wars" 1. daļas) sižetu - īpaši nekā smieklīga tur nav, pat tekstā te nekādi joki neparādās (atšķirībā no kaut vai "Spiderman song", kur viņš vismaz mazliet paņirgājās par filmu). "Pretty fly for a rabbi" - joki te parādās gan, bet jau oriģinālā dziesma būtībā ir joks, tikai Veirds mazliet modificējis dziesmas varoni (baltā nerda, kas jūtas šausmīgi kruts, vietā šeit mums tiek piedāvāts ebreju rabīns). "Jerry Springer" ir ļoti tekstuāli skaista dziesma par Džerija Springera skandalozo TV šovu (kurš, kā nojaušu, varētu mūsdienās vairs neeksistēt), lai gan atkal jau doma nav skaidra - "Barenaked Ladies" būtībā tomēr arī ir komēdijroka grupa. Vienīgi "It`s all about the pentiums" varu saskatīt domu - aizstāt domu, ka viss ir atkarīgs no naudas, ar domu, ka viss ir atkarīgs no procesora jaudas - tas patiešām nav slikts risinājums, turklāt Veirds neapšaubāmi ir lielisks nerdcore stila repa izpildītājs (jā, eksistē šāds repa novirziens, kas ir pat diezgan populārs). "Grapefruit Diet" arī ir parodija, bet Cherry Poppin` Daddies oriģināls man nav zināms, līdz ar to es pat pateicis nebūtu, ka tā vispār ir parodija.
Oriģinālkompozīcijas lielākoties ir labākas nekā parodijas. Folksīgais "My Baby`s in love with Eddie Vedder" var lepoties ne tikai ar lipīgu melodiju, bet arī komisku stāstu par varoņa draudzeni, kas iemīlējusies "Pearl Jam" dziedātājā viņa alternatīvuma un noplukušā izskata dēļ. "Your Horoscope for Today" varbūt ir mazliet muļķīga, toties tolaik, kad mēs to klausījāmies pirmās reizes, tā bija pat trāpīga, turklāt šeit Veirds tīri labi izsmej horoskopus kā tādus. "Truck Drivin` Song" ir skaista kantrī dziesma par transvestītu pie smagās mašīnas stūres. Vēl te ir "Nine Inch Nails" mūzikas ietekmētais "Germs" - īsi sakot, mēsls.
Un visubeidzot "Albuquerque" ir absurds 11:21 ilgs stāsts bez īpaši sakarīga sižeta par tipu, kas nokļūst Elbukvērkā. Es varbūt vairs neuzskatu to par tik ģeniālu, kā savulaik, bet joprojām varu teikt, ka tā ir visnotaļ smieklīga un diezgan traka - te pat var saskatīt zināmu līdzību ar Frenka Zappas daiļradi.
Līdz ar to novelku apakšā visam svītru, lūk šādu: _________________________________________
un iegūstu summu manam viedoklim par šo albūmu:
+
My Baby`s in Love with Eddie Vedder
Polka Power (aizmirsu pieminēt - kārtējais polkas popūrijs)
Your Horoscope for Today
It`s all about the Pentiums
Truck Drivin` Song
Grapefruit Diet
Albuquerque
-----------
+-/-+
Jerry Springer
Pretty Fly
The Weird Al Show Theme
------------
-
The Saga Begins
Germs

Nav nemaz tik slikti, lai gan man personīgi pietiktu ar tām kompozīcijām, kurām saliku plusus, pārējās neko īpaši jaunu nepiedāvā.
2007-04-17
comments powered by Disqus