Expect no Mercy
music — UK — 1977

7.0
Ja nemaldos, Nazareth vēl mūsdienās kaut kur pastāv un ir pat vismaz vienreiz uzstājušies Latvijā, taču patiesībā man tas ir gluži vienaldzīgi, jo es neticu, ka 2007. gada Nazareth varētu būt kaut uz pusi tik labi kā 1977. gada Nazareth, bet pat tolaik viņi nebūtu bijuši mana mīļākā grupa pasaulē.
Šī skotu rokeru grupa daudziem, droši vien, ir zināma kā klasiskās balādes "Love Hurts" izpildītāja, bet patiesībā balādes nu nekādi nebūtu tas, ar ko vajadzētu asociēties "Nazareth". Tad jau drīzāk viņu himna varētu būt šī albūma tituldziesma - "Expect no Mercy" - bezkompromisu roka himna, kuras piedziedājums tev iesēžas galvā, bet panti paiet garām tā, it kā to nemaz nebūtu. Man gan personīgi tieši šī konkrētā dziesma tik ļoti nepatīk, vienkārši tā labi aproksimē šīs grupas plusus un mīnusus. Patiesībā visas šī ieraksta dziesmas ir diezgan vienveidīgas, ja te kaut kas izceļas, tad tā ir kantrī mūzikas ietekmētā "Busted" (nejaukt ar tīņu pop-panka grupu "Busted"), kura varbūt ir kaut kā ļoti nodreijāta atdarinājums, toties ir silta kā glāze viskija (stulbs salīdzinājums, vai ne?), un iedomājos, ar ko tā man visvairāk asociējas - nemūžām neiedomāsies - ar "Then I got high". "Place in your heart" turpretī ir ļoti vienkāršs un nepretenciozs retro roks, ko varētu spēlēt arī Creedence Clearwater Revival, jā, stabili varētu, vismaz es pat varētu to sajaukt ar Džona Fogertija ierakstu. Visepiskākā albūma kompozīcija ir to noslēdzošā "All the kings horses", kurā gan izņemot epohālumu nekā īpaša nav - skanējumā var just grandiozuma pieskaņas, nav tikai skaidrs, kam tieši šis grandiozums ir veltīts un kāda ir tā doma.
Noslēdzot šo ne īpaši izteiksmīgo aprakstu ar tikpat neizteiksmīgu kopsavilkumu, varu teikt, ka "Expect no mercy" nav gluži tāds, kā šī albūma nosaukums, tas neliks tev vai nu to uzskatīt par labāko gadsimta ierakstu vai sadedzināt kompaktdisku sārtā kā pēdējo mēslu, visdrīzāk tava attieksme būs līdzīga kā "lukewarm water" - remdena. Te nav nekā tāda, par ko sašust, nekā tāda, ko apbrīnot. Tas ir profesionāls rokmūzikas ieraksts, protams, tajā ir dažas tīri interesantas dziesmas, bet to noklausījies tu neizlemsi braukt uz Skotiju un kļūt par eremītu Lohnesa ezera krastā. Visdrīzākais, tu to noklausīsies, izņemsi no sava disku atskaņotāja, un ieliksi tur nākamo ierakstu.
2007-05-10
comments powered by Disqus