School`s Out
music — USA — 1972

6.0
Domājams, ne tikai man agrīnais Eliss Kūpers asociējas tieši ar šī albūma tituldziesmu. Un tāpat domājams ne tikai man skolas gados šī dziesma īpaši labi gāja pie sirds. Taču ne tikai antiizglītojošais tās teksts, bet arī primitīvi lipīgais rifs, kas ideāli piemērots galvas kratīšanai, pofigoniskā attieksme un riktīgi pārtijojošais piedziedājumus padarīja "Schools Out" par vienu no izcilākājām Kūpera grupas rokdziesmām.
Skat, cik skaisti godātais Furnjē kungs (laikam gan bez Kūpera grupas) šo dziesmu izpilda Muppets šovā:

Taču šo dziesmu pavadošais albūms neizbēgami sagādā pārsteigumus - no skaļā glemroka, kas caurvij tituldziesmu, citur ir diezgan maz kas atlicis. Tā vietā Kūpers ir iesācis savu ceļu uz Brodvejai radniecīgajiem mūzikas stiliem un "Luney Tune", piemēram, izklausās pēc tipiskas "Welcome to my nightmare" kompozīcijas - viegla, popsīga, ar savu šokējošuma elementu un ar obligātu stīgu instrumentu izmantošanu. Citur atkal ir bišķi vairāk glemroka, piemēram, "Gutter cat Vs. The Jets" ir tāda dziesma, kuru varbūt arī Mott the Hoople varētu spēlēt (turklāt saturiski tā ir ļoti tuva Vēbera populārajam mūziklam "Cats"). Taču citviet Kūpers izvēlas drīzak džeziskas noslieces, kā piemēram, diezgan labskanīgajā "Blue Turk".
Līdzās albūma tituldziesmai otrā zināmākā kompozīcija šajā albūmā neapšaubāmi ir piecdesmito gadu rokenrolā iesakņojusies "Public Animal #9".
Vēl viena skolas tematikai veltīta dziesma ir pirmspēdējā albūma kompozīcija - "Alma Mater", kurā iepriekš skolu uzspridzinājušais Kūpera varonis pēkšņi ļāvies romantiskām nostaļģijas jūtām (šī dziesma izklausās kaut kas pa vidu starp Tomu Veitsu un kaut ko, kas nav Toms Veitss, nezinu ko tieši).
Visubeidzot sintezatoru dominancei pakļautajā "Grand Finale" ar zināmām pat disko mūzikas notīm šis albūms noslēdzas un man nav īsti skaidrs, kādas ir manas emocijas. No vienas puses, nekā īpaši neforša šajā ierakstā nav, no otras puses, izņemot "School`s Out" nevienas tā pa īstam paliekošas dziesmas šeit arī nav, bet cik labs var būt albūms ar vienu ļoti labu dziesmu un astoņām normālām dziesmām? Kā lai arī nebūtu, manā kolekcijā, kurā ir laikam gandrīz visi Elisa Kūpera albūmu, "School`s out" vieta meklējama drīzak tuvāk lejas galam, nekā augšai. Gan kā mūziklu veidotājs, gan kā rokeris viņš ir bijis labāk, lai gan bez "School`s out" dziesmas (nevis albūma) neviena mūzikas kolekcija pilna būt nevar.
2007-06-15
comments powered by Disqus