The Strange Case of the End of Civilization as We Know It
film — UK — 1977

4.5
Šī ir komēdija, kas vēsta par to, kā vienīgais profesora Moriartija pēcnācējs izlēmis pieteikt karu pasaulei un vienīgais cilvēks, kas viņu var apturēt ir Artūrs Šerloks Holmss (Džons Klīzs). Izklausās stulbi? Diemžēl, tu nebūsi tālu no patiesības.
Cik dīvaini lai tas arī nebūtu, bet šo super mazbudžeta ne īsti pilnmetrāžas (mazāk kā 60 minūtes) 1977.gada filmu es kaut kad esmu redzējis televīzijā - tajos laikos, kad es neko nezināju par tādu Džonu Klīzu. Tolaik man "Dīvainais atgadījums ar civilizācijas galu" šķita ļoti smieklīga. Droši vien tāpēc, ka šī komēdija ir ļoti neinteliģenta. Šerloks Holmss ir narkomāns, doktors Vatsons ir garīgi atpalicis, Moriartijs ir sieviete, smieties te sanāk salīdzinoši reti.
Pāris epizodes tomēr bija padevušās tīri labi - kā piemēram konference ar dažādu valstu pārstāvjiem, kuriem austiņās katram runātāja teksts tika "tulkots" attiecīgā reģiona angļu valodas izrunā, bagātinot to ar atbilstošu žargonu. Veids, kādā Holmss spēja atšķirt īsto Vatsonu no neīstā, arī bija labs. Bet kopumā - ļoti pliekani un vāji. Dīvaini, kad divus gadus pēc "Holy Grail" un divus gadus pirms "Life of Brian" un "Fawlty Towers" Klīzs piedalījās tik sviestainos mazbudžeta projektos. Ā, un te vēl piedalās vēl viena zināma seja - Connie Booth, pazīstama kā istabene no "Fawlty Towers" un kā Džona Klīza tā laika sieva. Jā, un man nākas atzīt, ka Klīzs šajā filmā nav nekas īpašs.
2007-10-18
comments powered by Disqus