At Last the 1948 Show
film — UK — 1967

7.0
Pirmā piezīme: noskatījies esmu nevis visu šovu, bet tikai 3 tā epizodes, kuras man izdevās dabūt (kopumā epizožu bija 13). DVD formātā ir pieejamas vēl divas, bet tās man nekur netā atrast neizdevās. Vēl dažas epizodes ir saglabājušās BBC arhīvos, bet skaidrāks par skaidru ir tas, ka pilnā apjomā šis šovs nekad pārizdots netiks - gluži vienkārši pārāk liela materiālu daļa ir neatgriezeniski gājusi zudumā.
Kāpēc es pēkšņi būtu sācis interesēties par kādu humora šovu no 60-tajiem gadiem? Atbilde ir gluži vienkārša - Džons Klīzs. Vai pareizāk - Džons Klīzs un Greims Čepmens, t.i., 1/3 no Monty Python`s Flying Circus. Kopā ar Timu Brūku-Teiloru un Mārtiju Feldmanu viņu radīja vienu no tiem komēdiju TV šoviem, kas pamazām sagatavoja pasauli MPFC uzņemšanai.
Mazliet pastāstīšu par šī šova varoņiem. Tims Brūks-Teilors ir vislabāk pazīstams kā citas komiķu trupas - "The Goodies" - dalībnieks. Starp citu, The Goodies tiek uzskatīti par gandrīz vai Paitonu līdziniekiem kvalitātes ziņā, tā ka noteikti būtu vērts kaut ko no viņiem iečekot (tas man paredzēts tāsklistā tuvākajām nedēļām). Protams, iespējams, ka šis šovs ir kaut kas Benija Hila kvalitātes līmenī, bet - kas to lai zina?
Mārtijs Feldmans visvairāk ir ievērojams savu izvalbīto acu dēļ (viņam bija kaut kāda dīvaina slimība). Pēc "1948.gada šova" viņam bija pašam savs humora šovs "Marty" (dabonams DVD), kino viņa lielākā loma bija komēdijā-parodijā "Young Frankenstein" (loma gan nebija gluži centrāla).1982.gadā viņš nomira ar sirdslēkmi, nepabeidzot savu lomu Greima Čepmena filmā "Yellowbeard".
Par Klīzu un Čepmenu neko nestāstīšu, viņi tāpat ir pietiekami zināmi.
Tātad šajā šovā (cik var spriest no 3 redzētajām epizodēm) humors ir daudz tradicionālāks nekā MPFC, bet var redzēt daudzas lietas, kas vēlāk būs tik raksturīgas paitoniešu darbiem - sākot jau ar televīzijas interviju, kur intervētājs intervējamo nelaiž pie vārda un beidzot ar, manuprāt, labāko šo sēriju skeču, kurā skatītājiem tiek rādīta televīzijas ziepene, kuras studijā pēkšņi ielaužas kaut kāda tūristu grupa, kurai tiek izrādīts, kā izskatās angļu televīzijā.
Viens šī seriāla skečs pārdzīvojis savu laiku - tie ir četri jorkšīrieši, kurus paitoni rādīja savās dzīvajās performancēs (Hollywood Bowl, Amnesty Internation utt.), lai arī formāli tas nav paitonu, bet 1948.gada šova skečs.
Ne visi šejienes skeči ir augstākajā līmenī (diezgan ātri sāk kaitināt, piemēram, skeču starplaikos redzamā "lovely Aimi Macdonald", kura atkārto, to ka viņa ir lovely un reklamē labdarības akciju "Make the lovely Aimi Macdonald a rich lady"). Tomēr kopumā skatīties ir pietiekami interesanti, un redzēt pavisam zaļus Čepmenu un Klīzu vien ir tā vērts (jāatzīmē, ka abi principā jau uz to laiku ir nostabilizējuši savus komiskos tēlus).
2007-10-18
comments powered by Disqus