The Rutles 2: Can`t Buy Me Lunch
film — UK — 2002

4.0
Bieži tev cilvēki saka - izvairies no draņķīgu turpinājumu skatīšanās! Cik labs lai arī nebūtu oriģināls, turpinājums būs tikai naudas kāšanas mēģinājums, kas tev sagādās šķidru vēderu un liks vilties dzīvē kopumā.
Reizēm šiem cilvēkiem nav taisnība un turpinājums ir tikpat labs kā oriģināls. Reizēm tas ir labāks par oriģinālu (bet reti). Visbiežāk tomēr tas patiešām ir tikai peļņas pasākums. Un vēl eksistē tāds gadījums kā "The Rutles 2", kas ir mēģinājums vēlreiz no cilvēka dabūt naudu par to pašu veco produktu.
Iedomājas, tev jau krājumā ir Deivida Linča "Mulholland Drive", tu veikalā ieraugi pārdošanā "Mulholland Drive 2 - The Lost Pieces". Tu to nopērc un aiznestu mājās. Un atklāj, ka "The Lost Pieces" ir tas pats oriģinālais "Mulholland Drive", tikai filmas ainas ir samainītas vietām (sagraizītas) un vietām īstā materiāla vietā iestarpināti kaut kādi atmesti izgriezumi no filmas un interviju fragmenti ar vācu aktieriem, kas komentē "Mulholland Drive" ietekmi uz savu dzīvi.
Bet tu vari priecāties - šāda filma "Mulholland Drive 2 - The Lost Pieces" neeksistē. Deivids Linčs nav tāds badakāsis, lai šādi no tevis kāstu naudu. Nē, šādi rīkojas tikai kādreiz lieliskais un mūsdienās ne tik lieliskais Monty Python`ietis Eriks Aidls.
Ja tu no "The Rutles 2" gaidi turpinājumu stāstam par Bītliem pārsteidzoši līdzīgās grupas "The Rutles" dalībnieku dzīvēm - ieskatu Dirka, Nāstija, Stiga un Berija solo gaitās, tai skaitā Nāstija nāvē tiekot nošautam un Berija un Stiga kino gaitām, tad man nāksies tevi apbēdināt. "The Rutles 2" nav turpinājums lieliskajai mockumentary filmai, kura vispār aizsāka rokgrupu parodiju žanru. Nē, tas ir pirmās filmas pārstāstījums, kurā no oriģinālās filmas dalībniekiem piedalās tikai Aidls, bet arī viņš šeit nav vis Dirks, bet gan tikai žurnālists, kas atstāsta grupas vēsturi (un "dokumentālās filmas" vēsturi). Līdz ar to The Rutles mēs redzam tikai vecās filmas fragmentos un izgriezumos un maksimums, ko šeit var sagaidīt ir veco joku atkārtošana. Lielākoties - diezgan neveiksmīga.
Cilvēkam, kas ir redzējis "The Rutles: All you need is cash", nav nekādas vajadzības skatīties tā saukto turpinājumu - viņš jau visu ir redzējis, jaunās intervijas nav īpaši saistošas (lai arī Salmana Rušdi parādīšanās tajās mani pārsteidza), it īpaši gribētos pavīpsnāt par absolūti tukšās dziedātājas Jewel iesaistīšanu šajā filmā, Aidla tā sauktais humors ir vai nu nesmieklīgs vai arī nožēlojami mēģinājumi atkārtot pirmās filmas jokus, bet labs joks nav kā labs vīns, ka ar novecošanu kļūst labāks (it īpaši, ja tā pasniedzējs ir zaudējis lielāko daļu sava šarma).
Cilvēkam, kas nav redzējis īsto "The Rutles" filmu, varbūt šis produkts varētu nemaz tik slikts nelikties - vismaz vecie materiāli tajā vienmēr ir līmenī. Bet... daudz gudrāks risinājums šim cilvēkam tāpat būtu skatīties veco un nevis jauno filmu.
2007-10-28
comments powered by Disqus