Pink Album
music — USA — 1983

5.0
Nosaukt "Pagans" par ietekmīgu grupu diez vai varētu. Nosaukt "Pagans" par skaistu grupu noteikti nevar. Nosaukt šo ierakstu par kvalitatīvi ierakstītu var tikai cilvēks ar visrudimentārākajām prasībām pret ieraksta kvalitāti (t.i., nekādām). Tā daļa (cik saprotu) ierakstīta grupas garāžā (mēģinājumu telpā), daļa - kaut kādos kreisos koncertos. Un tas ir grupas pirmais "īstais" albūms. Lielbudžeta produkts tas nav, bet ne jau budžets nosaka grupas kvalitāti. Vai "Joy Division" sāka savu karjeru kā miljonāri? Vai leģendārie The Wedding Present ir guvuši milzīgus komerciālus panākumus?
Tikai "Pagans" gadījumā saturs formai atbilst diezgan labi - šis ir slikti apstrādāts viduvēja ātra pankroka ieraksts. Troksnis, tā, protams, ir manta, bet pats par sevi tas labu mūziku neveido. Un šis ieraksts nevar lepoties ar īpaši daudzām skaistām dziesmām, tas ir drošāks par drošu. Dažas no tām ir fragmentāri baudāmas ("Slow Street" ievads ir ok), bet viss skanējums ir tik šaušalīgi amatierisks, tik netīrs, tik nekvalitatīvs (un te es nedomāju MP3 failus), tik - nebaidos teikt - atbaidošs, ka man neatliek nekas cits kā atzīt, ka nekādu pamatu, kāpēc kādam vajadzētu šo ierakstu klausīties, es nevaru atrast. Ja nu vienīgi stilīgi ir tas, ka oriģināli "Pink Album" tika izdots nieka 500 eksemplāros, kuri mūsdienās kolekcionāriem ir ļoti vērtīgi (jo kaut kāda iemesla dēļ Pagans tagad uzskata par relatīvi nozīmīgu grupu).
Varbūt arī šis ieraksts nebūtu tik slikts, ja vien tas būtu ierakstīts normālā studijā, mazliet nopulēts utt. "Cry 815" ar tīrāku skaņu varbūt pat būtu kļuvusi par hītu, bet savā īstajā izpausmē šis ieraksts varbūt ir labs piemērs, kā izjust viduvējas pankgrupas koncertu - tādu, kurā grupas dalībnieki īsti nezina ko un kāpēc viņi spēlē, kurā apskaņotājs ir latviešu apskaņošanas entuziasts un kurā tu pats esi pielējies līdz ūkai.
2007-12-17
comments powered by Disqus