Atonement
film — UK — 2007

7.0
"Atonement" bija pirmā no nopietno Oskaru pretendentu filmām, kuru noskatījos, un ļoti jauki, ka ar šādu ievērojamu filmu man sākās 2008.gads, nevis ar kārtējo tīņu komēdiju vai animācijas katastrofu.
Filma tapusi pēc Iana Makjuana tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Jā, es pirms neilga laika izlasīju citu Makjuana romānu - "Black Dogs", bet tā ir tikai sakritība, ne vairāk, skatoties filmu es pat nezināju, ka I.M. ar to ir jebkādi saistīts (un tas mani arī īpaši neinteresētu anyway).
Filmas galvenā varone Brainija (nezinu, kā labāk šo vārdu pierakstīt latviski) nupat ir uzrakstījusi savu pirmo lugu. Viņai ir 13 gadi. Viņa nāk no augstāko aprindu ģimenes. Un viņa ir iemīlējusies mājas pārvaldnieces dēlā Robijā, kurš ir par viņu vecāks un kuru interesē Brainijas vecākā māsa Cecīlija. Kad Brainijā uzliesmo greizsirdība pret vecāko māsu, viņa Robiju apsūdz kā izvarotāju un viņš nokļūst cietumā. Ar laiku Brainija saprot, ko ir izdarījusi un lai kaut daļēji izpelnītos piedošanu, kļūst par žēlsirdīgo māsu 2. pasaules karā.
Šo filmu iesākām skatīties ar Lienču kopā, bet viņa to atzina par pārāk drūmu un bezcerīgu, tāpēc līdz galam noskatījos viens. Tālāk, protams, jautrāka filma nekļūst. Personīgi man patika filmas sākuma daļa, kamēr Brainija vēl bija pusaudze, tādēļ ka tajā vairākas ainas tika rādītas divreiz - pirmo reizi Brainijas acīm un otro reizi - ar pieaugušā racionālajām acīm. Līdz ar to kļuva skaidrs, kur un kāpēc Brainija kaut ko varēja nesaprast un kāpēc viņa izdarīja to, ko viņa izdarīja. Tikām filmas otrā daļa par karu bija tipiska kara drāmas sastāvdaļa, tāda kādu varētu redzēt vai katrā no kara drāmām par mīlestību, īsi sakot - bišķi garlaicīgi. Un pēdējā daļā, kad Brainiju vecumdienās atveido Vanesa Redgreiva, nekas īpašs vairs nenotika. Tādas tās lietiņas.
Neteikšu, ka šī filma mani būtu ar kaut ko pamatīgi pārsteigusi vai negaidīti sajūsminājusi. Kopumā - laba filma, bet vienlaikus - izteikts Oskaru materiāls, ko pēc pāris gadiem tāpat neviens neatcerēsies (apmēram tā kā tas ir ar gandrīz visām pēdējo gadu "balvu" filmām).
2008-01-01
comments powered by Disqus