12:08 East of Bucharest
film — Romania — 2006

7.5
Jāatzīst, ka savam projektam "Filmās apkārt pasaulei" rumāņu filmu izvēlējos ne gluži godīgā veidā, proti, es lieliski zināju, ka ir pieejama viena populārākā un atzinīgāk novērtēta šīs valsts filma, bet man to pagalam negribējās skatīties. Runa, protams, ir par "4 mēnešiem, 3 nedēļām un 2 dienām", bet skatīties kaut kādu biedējoši drūmu filmu par abortu, pēc kuras esot nepieciešams ilgs laiks, lai atgūtos, tas nebūt nav tāds kino baudīšanas veids, kādu esmu sevišķi iecienījis. Turklāt "12:08 austrumos no Bukarestes" tāpat ir pietiekami prestiža filma ar labu Rotten Tomatoes vērtējumu, kas arī saņēmusi "Zelta Kameru" Kannās par labāko debiju režisūrā.
Filmas darbība norisinās kādā nelielā Rumānijas pilsētiņā, kurā televīzijas kanāla īpašnieks/vadītājs izdomājis veltīt raidījumu tam, vai pirms 16 gadiem pilsētā bija notikusi lielās rumāņu revolūcijas filiāle. Proti, kad 1989.gadā Bukarestē notika sacelšanās pret Čaučesku, vai šīs sīkās pilsētiņas iedzīvotāji ielās izgāja un sāka protestēt pirms Čaučesku iesēdās helikopterā un aizbēga vai pēc tam. Ja pēc tam, tad atbilstoši "telezvaigznes" izpratnei, nekādas revolūcijas pilsētā nebija, bet gan cilvēki savu attieksmi pauda jau pret notikušu faktu, ja pirms tam (pirms pulksten 12:08) - tad revolūcija bija.
Pirmā filmas trešdaļa, kurā diktors gatavojas raidījumam un mēs redzam ikdienas darbos viņa divus studijas viesus - vēstures skolotāju alkoholiķi un vecu veci, kas piestrādā par Santaklausu, manuprāt, bija diezgan garlaicīga. Taču filmas daļa, kas norisinājās televīzijas studijā, bija pietiekami interesants vienkārši nofilmēts komisks stāsts par to, kā cilvēki strīdas par salīdzinoši bezjēdzīgiem sīkumiem un kā šādu sīkumu dēļ viss var aiziet pamatīgā sviestā. Protams, es neapgalvoju, ka filma, kuras lielāko daļu tu skaties kā daži cilvēki strīdas par vienu pietiekami nebūtisku vēstures detaļu, varētu interesēt ne pārāk daudzus cilvēkus, BET kaut Kornēlijam Porombiu (kas līdzās režisūrai šai filmai ir arī producents un scenārija autors) izdodas to visu pasniegt tik saistošā un pietiekami komiskā formā, ka vismaz man šo filmu skatīties nemaz nebija garlaicīgi un par spīti tās ļoti vienkāršajai un atturīgajai pasniegšanas manierei, "12:08 Austrumos no Bukarestes" ir ļoti skatāma un savdabīga filma.
2008-02-12
comments powered by Disqus