Teeth
film — USA — 2007

7.0
"Zobi" 2007.gada Sundance filmu festivālā kļuva par vienu no skandalozākajām filmām, un par to būtu lieki brīnīties. Filma, kuras galvenajai varonei ir vagīna ar zobiem, diez vai daudzus atstās vienaldzīgus. Jā, tu mani sadzirdēji pareizi - vagīna ar zobiem jeb vagina dentata. Kā izrādās, mīts par šādu no anatomiskā viedokļa pietiekami dīvainu parādību bijis pazīstams daudzām civilizācijām, un šīs filmas galvenā varone Dawn (nez, kā šo vārdu izrunāt latviešu valodā? Dona? Duona? Donna?) ir dzīvs šī mīta iemiesojums. Viņa pati gan līdz pat vēlīniem pusaudzes gadiem to neapjauš, jo ir iesaistījusies tajā lieliskajā organizācijā, kuru apjūsmo Diskonts - īstā mīlestība gaida. Jā, tie ir tie paši lieliskie gredzenu nēsātāji, kas svēti nosolījušies pirms stāšanās laulībā neiesaistīties nekādos dzimumsakaros vai tamlīdzīgās neķītrās nodarbēs. Dawn gadījumā, kā varētu secināt, abstinence nemaz nav tas sliktākais risinājums.

Taču ar atturēšanos no seksa īsti labi Donai neiet - it īpaši pēc tam, kad viņas skolā parādījies jaunais smukulītis (nosacīti) Tobijs, kurš arī piedalās lieliskajā antiseksa organizācijā. Nē, es neuzskatu, ka man būtu tiesības par šiem cilvēkiem ņirgāties vai izrādīt savu pārākumu - tas ir viņu ceļš, ko viņi izvēlas, un tā nav mana problēma. Bet tāpat es neuzskatu, ka es nevarētu par viņiem paņirgāties. Kāpēc nē? Un kāpēc lai es neņirgātos arī par visiem citiem, sevi ieskaitot?

Labi, ne par to ir tas stāsts, bet gan par šo filmu. Kad Tobijs izlemj, ka viņš tomēr grib un ka gan jau ka Dona arī grib, izrādās, ka viņa negrib gan. Bet Tobijam par to ir nospļauties, nekas, ka viņa pretojoties ir atsitusi galvu un ir bez apziņas, un tad nu viņš ķeras vērsim pie ragiem un... viņa krāns ļoti skaistā stilā tiek atdalīts no ķermeņa. Patiešām ekselenti. Un būsim godīgi - mums kā skatītājiem ir skaidrs, ka ne pēdējo reizi šīs filmas gaitā kādam tā atgadīsies.

Dažas ainas šajā filmā ir tiešām, tiešām pretīgas, it īpaši tas attiecas uz brīžiem, kad mēs redzam at-peņotos puišus ar asinīm un... norautiem peņiem. Tas patiešām ir diezgan ekstrēmi, bet, protams, šī filma nav šausmene. Un es gribu arī teikt - nē, tā nav melnā komēdija. Brīžiem gan ir smieklīgi, bet tā nav filma, kurā būtu humors tīrā veidā. Mazliet gribētos pakritizēt aktierus šajā filmā - tēlojums vairākās vietās ir pārmērīgi uzspēlēts un samākslots, lai gan sieviete, kas atveido Donu, ir līmenī.

Savdabīga filma, kuru varbūt ir vērts noskatīties, lai arī garantēt, ka tā tev sagādās daudz pozitīvu emociju, es nevarētu.
2008-05-25
comments powered by Disqus