The X-Files: I Want to Believe
film — USA — 2008

5.0
Es nekad neesmu bijis sevišķs "X-failu" cienītājs, līdz ar to būtu droši vien liela sensācija, ja jaunā pilnmetrāžas filma par Skalliju un Malderu mani būtu pārsteigusi kā gada labākā filma. Patiesībā es droši vien pilnā garumā esmu redzējis vien tikai dažas šī seriāla sērijas un par tā "pasauli" vairāk zinu no draugu teiktā nekā no paša redzētā. Vai tālab es būtu kaut ko pārmērīgu zaudējis, neņemos teikt, jo, kā jau teicu, neesmu redzējis pietiekami daudz, lai zinātu, ka vajadzētu redzēt vēl vairāk.

Šī filma, kura tiek pasniegta ka mystery/thriller (atbilstoši X-failu ideoloģijai) reāli sanāk pa vidu starp sev atbilstošo žanru un drāmu par tēmu "kā man tagad dzīvot" un "kur man smelties ticību", kas gan pamatā skar tikai Skalliju, jo Malders ļoti ātri ieķeras atkal savā x-failiskajā imidžā un viņam par visu ir nospļauties. Sižets šeit pamatā skar kādu pazudušu FIB aģenti un dīvainu gaišreģi (kuru atveido lieliskais Bilijs Konolijs, kurš gan, manuprāt, nekur nav tik labs kā filmā "The man who sued God"), kuru dēļ Malders tiek pasaukts atkal pieķerties vienai x-lietai. Sižets mani sevišķi neieintriģēja un tās atrisinājums ar kaut ko līdzīgu "Doktora Dovela galvai" arī nebija nekas satriecošs (lai arī diezgan vizuāli nejauks, tā gan tiesa). Protams, kā jau tas ir neizbēgami visās pēdējo gadu Holivudas filmās, ļaunie bija kaut kādi netīkami cittautieši (turklāt vēl vistradicionālākie - proti, krievi), kuri gan savā "dzimtajā" valodā runāja ar smagu akcentu.

Gan Ebert, gan Roeper vienā balsī apgalvoja, ka nav jābūt seriāla fanam, lai varētu novērtēt šo filmu kā labu spriedzes gabalu. Man gan bija tāda sajūta, ka nebija jābūt seriāla ne-fanam, lai šī filma tev nešķistu nekas īpašs. Galvenais tās trūkums bija ne pārāk saistošais veids, kā tā man kā skatītājam tika pasniegta. Man nerūpēja, vai aģenti izdosies izglābt, tas nu ir droši. Un vēl - man pat ne uz brīdi neradās sajūta, ka taisnība par gaišreģi izrādīsies Skallijai un nevis Malderam (lai arī vairākās vietās lasīju, ka šī neskaidrība esot viens no filmas trumpjiem). Nē, nebija jau baisi slikti, bet patiesībā es gan ceru, ka šie būs pēdējie X-faili. Ir jau skaidrs, ka ne Duhovnijam, ne Andersonei sevišķu iespēju izveidot kaut cik nopietnu karjeru ārpus X-lietām nespīd, taču... kāda man gar to daļa?
2008-09-25
comments powered by Disqus