Surfin` Bird
music — USA — 1964

6.0
Turpinot soļošanu pa ne pārmērīgi populāru sešdesmito gadu grupu ierakstiem esmu nonācis pie grupas "The Trashmen". Ja vakardien klausītie "The Sonics" nevar lepoties ar satriecoši augstu atpazīstamības līmeni, tad atkritumu vīri ir vēl izteikti mazāk zināmi plašām aprindām. Tiesa, viņiem bija viens pamatīgs hits, kas arī ievada šo ierakstu, taču "Sonics" lielā mērā pateicoties savai pārstāvniecībai "Nuggets" izlasē ar laiku ieguva plašāku publicitāti. Un, ja tā godīgi - tad pamatoti, jo viņi bija arī labāka grupa.

Pēc "Surfin` Bird" es gan tā nemaz neteiktu, jo arī Trashmen ar šo gabalu apliecināja savu stipri augsto primitīva pankroka potenciālu, un šīs dziesmas pasniegšanas veids un vislielākajā mērā - tās temps - ir vienkārši klasiski protopancīgi, nemaz nerunājot par dziesmas tekstu, kas savā pirmatnējajā bezjēdzīgumā stāv līdzās klasiskākajām Mazā Ričarda dziesmām un, protams, nemirstīgajai "Louie Louie". Žēl tikai, ka šī dziesma Trashmen repertuārā bija drīzāk izņēmums nekā likumsakarība, un patiesībā es pat brīnos, kā viņi spēja kaut ko tādu radīt. Citās šī ieraksta dziesmās viņi sevi apliecina kā pavisam tradicionālu surf-rock grupu, kuras dziesmas varbūt ir dzīvespriecīgas un jautras, bet nepavisam ne sevišķi individuāli izceļamas un slavējamas. Iedomāties, ka tie bija tie paši ļaudis, kas izpildīja pilnīgi maniakālo "Surfin` Bird" un pilnīgi ziepjaino "It`s so easy", tas man šķiet pavisam neiedomājami. Kopumā The Trashmen jāatzīst, ka bija diezgan tipiski Beach Boys atdarinātāji (vismaz paris dziesmas, ko viņi šeit izpilda, arī brāļi Vilsoni ir savās skaņās ierakstījuši), kuri zināmā mērā pārpratuma pēc ierakstīja arī vienu patiešām epohālu dziesmu, kuras dēļ šo grupu vispār ir vērts atcerēties.

Lai labi varētu salīdzināt to, kā spēlēja Trashmen un kā "Sonics", var paņemt dziesmu "Money (that`s what I want)", ko gan vieni, gan otri iekļāva savā debijas albumā. Trashmen versija ir tāda pat nedaudz Elvisa stilā ieturēta, kamēr Sonics izpildījumā tā ir tipiska garāžroka dziesma, un tā ir arī par minūti īsāka nekā miskašu večiem, jo kārtīgi panki nespēlē trīs minūtes garas dziesmas, bet "Trashmen" tādas spēlē gan. Patiesībā "The Trashmen" debijas albumā izņemot tituldziesmu vispār nav nekā, ko varētu izcelt, ja nu vienīgi "Bird Bath", kas lielā mērā plaģiatē uz tituldziesmā noķertās noskaņas, bet citādi šai grupai katastrofāli pietrūkst edge un sanāk, ka ja "Surfin` Bird" ir pietiekami laba atbilde uz Sonics "Witch", tad citas šī ieraksta dziesmas nav vispār nekādas atbildes ne uz ko. Ja jau pat īsto "Beach Boys" izpildījumā sērfroks lielākoties nebija nekas satriecošs, ko gan varētu gaidīt no tādiem otrās šķiras imitētājiem kā "The Trashmen"? Neko satriecošu, lūk ko.
2008-09-25
comments powered by Disqus