The Spaghetti Incident
music — USA — 1993

6.5
Vispār jau tā kā man būtu pienācis laiks uzrakstīt par "Chinese Democracy", kas neticamā kārtā pēc piecpadsmit gadu gaidīšanas beidzot ir iznācis, bet attiecīgo ierakstu vēl neesmu ieguvis un patlaban arī nedomāju pie tā tuvākajā laikā tikt. Tālab rakstu par iepriekšējo G`n`R ierakstu - "Spageti incidentu".

Man patlaban ir slinkums skatīties Wikipedia patiesos šī ieraksta tapšanas apstākļus, tāpēc iztēlošos, ka viss notika apmēram šādi: Axl Rose un viņa tā laika čomi bija sevi kā radoši mūziķi pilnībā izsmēluši un viņiem katastrofāli trūka materiāla jaunam albumam, bet kabata (vai arī menedžments) spieda, un tad nu viņi padomāja - ko lai mēs ierakstām? Un izdomāja, ka viņi varētu ierakstīt veselu albumu ar kaverversijām dziesmām, kas viņiem ir tuvas un dārgas, un tā arī izdarīja.

Nedaudz padomājot, atcerējos, ka tā nemaz nebija. Lielu daļu šo dziesmu grupa ierakstīja vienlaikus ar "Use your illusion" vēl ar Iziju kā ģitāristu, un bija domāts, ka tās tiks iekļautas attiecīgajā ierakstā, taču finanšu veči izdomāja savādāk, un attiecīgās dziesmas tika iesaldētas. Beigu beigās, kad "Use your illusion" jau bija tāla pagātne, grupa atgriezās pie kaveriem, pārrakstīja tos ar jauno ģitāristu, smuki noformēja un lūk - reku, šeku jaunais "Guns`n`Roses" albums, turklāt īsts, nepieradināts - nekādu tev šeit neadekvāti garu "November Rain" stila gabalu. Kavērēto grupu vidū ir vairākas labi zināmas - "The Stooges", "Nazareth", "The Misfits" utt, bet netrūkst arī mazāk zināmu apvienību dziesmu. Vienīgais, kas ir šeit novērojams - lai arī liela daļa oriģinālo izpildītāju, kurus GnR kaverē, ir tradicionālas pankroka grupas, Eksls, Slašs un kompānija gluži pēc pankiem izklausīties nemēģina, tā vietā viņi paliek pie sava svētā principa - izklausīties pēc Guns`n`Roses.
Intereses pēc izlēmu paklausīties arī šo dziesmu oriģinālus, lai varētu salīdzināt tos ar GnR versiju.
1) "Since I don`t have you" The Skyliners izpildījumā ir tradicionāla doo-wop balāde. GnR to pārvērš par diezgan tipisku, lai arī, manuprāt, labu power balādi.
2) "New Rose" no The Damned repertuāra tiek izpildīta diezgan tuvu tās oriģinālajai versijai. Ja kas - šī dziesma The Damned versijā bija pirmais EVER pankroka singls Lielbritānijā.
3) "Down on the farm" kā UK Subs dziesma ir absolūti pofigoniska, kamēr GnR tai mēģina piešķirt kaut kādu (iespējams - nevajadzīgu) enerģiju.
Šajā brīdī man apnika. Es laikam neesmu sevišķi pacietīgs cilvēks. Vispār jau lielākoties šīs dziesmas GnR izpildījumā ir tīri labas (pat "Hair of the dog", par kuru man bija vislielākā skepse), taču reāli sanāk, ka šis ieraksts ir tikai labu dziesmu kompilācija, taču GnR pašu pienesums tajā ir stipri minimāls - viņu kaveri ne ar ko būtisku (izņemot "Since i don`t have you") neatšķiras no dziesmu oriģinālajām versijām, un līdz ar to mani tas kaut kā neinteresē. Vai arī es vienkārši šodien neesmu pietiekami labā noskaņojumā, lai tas mani interesētu.
2008-11-25
comments powered by Disqus