Milk
film — USA — 2009

7.0
Lai saņemtos noskatīties jaunāko Gusa van Santa filmu, man bija nepieciešams laiks. Jā, zināms, ka šī filma februāra beigās varētu pretendēt uz savu čupiņu "Oskaru", taču cik gan daudz manā draugu lokā ir cilvēku, kas ar lielu interesi skatīsies filmu par geju-politiķi? Patiesību sakot, arī es pats šādu personu sarakstā varētu neietilpt. Taču tā tomēr notika, ka divos piegājienos mēs šo filmu pievarējām.

Līdz četrdesmit gadu vecumam Hārvijs Milks bija pavisam vienkāršs tips, taču tad viņš pēkšņi atteicās no savas līdzšinējās dzīves, pārstāja slēpt savu homoseksualitāti un pamazām kļuva par vienu no geju atzīšanas kustības galvenajiem aktīvistiem, bet 1977.gadā tika ievēlēts Sanfrancisko uzraugu padomē, tādējādi kļūdams par pirmo atklāti homoseksuālo ievēlēto politiķi ASV vēsturē. Tikai gadu vēlāk Milku un pilsētas mēru nogalināja kāds nedaudz prātu zaudējis bijušais kolēģis. Šāds ir šis stāsts, kas vēsta par nemieriem, diskrimināciju, geju mīlestību un citām mūsdienās visnotaļ aktuālām (un vismaz Latvijā - arī pretrunīgām) tēmām.

Es domāju, ka nevienam nebūs liels pārsteigums, ja pateikšu, ka šīs filmas galvenā vērtība ir Šons Pens - Milka atveidotājs, kas ir ja ne gluži satriecošs šajā lomā, tad vismaz ļoti tuvu tam gan. Šis varētu būt līdz šim pārliecinošākajam homoseksuāļa atveidojums nopietnā filmā, kādu man ir nācies redzēt (heteroseksuāla aktiera izpildījumā). Un vienlaikus vairākās situācijās pat mani pārņēma pārsteigums un šoks - kādā veidā viņš uz kaut ko tādu parakstījās?

Kas attiecas uz pašu filmu, tad tā, manuprāt, ir vairāk vai mazāk ok, bet īstenībā izņemot man līdz šim mazzināmo tēmu, nekā fenomenāla tajā nav. Filma veidota pseidodokumentālā stilā, tādā ziņā, ka tā uzņemta ir drīzāk kā vēstures liecība un mazāk kā mākslas kino (gan, jau ka lietā būs liktas digitālas kameras un stuff like that). Lai arī esmu lasījis, ka šī filma vienlīdz labi var uzrunāt gejus un "pārējos", šoreiz tam nepiekritīšu - manuprāt, tā tomēr ir visai izteikti adresēta tieši homoseksuālajai auditorijai, par ko liecina visai daudzās "tuvības" ainas šajā filmā.

Dīvaini, ka šī filma, kura nevienam no mums (cik saprotu) nekļuva ne par kādu atklāsmi, diezgan izteikti izprovocēja uz diskusiju par attieksmi pret homoseksuālismu, geju adopciju (ne nemirst.lv stilā) utt.
2009-01-04
comments powered by Disqus