The Alphabet of Manliness
book — USA — 2006

7.0
Kas var būt vīrišķīgāks par grāmatu ar šādu nosaukumu? Kas var būt izcilāks grāmatu autors par leģendāro Maddox - cilvēku, kas vada labāko interneta lapu Visumā? Dabiski, ka atbildes uz abiem jautājumiem ir - nekas.

Iespējams, tev šķitīs, ka esmu galvu kaut kur iespiedis, ka es ņēmu un pasūtīju no Amazona šādu grāmatu. "Žakē ir kļuvis manāmi tērēts," tā tu droši vien tagad spried, "neviens pieskaitāms cilvēks nemaksātu naudu par kaut kāda Interneta dīvaiņa rupjajiem jokiem." Bet zini - es tev nepiekritīšu. Maddox ir patiešām visnotaļ spējīgs rakstītājs, un viņa spējas sasmīdināt lasītāju (mani) ir labi augstā līmenī. Un šajā grāmatā ir sasodīti daudz patiesības.

Kas īsti ir šī grāmata? Tas patiešām ir vīrišķības alfabēts - katra nodaļa ir veltīta kādai "vīrišķībai" nozīmīgai izpausmei - vai tā būtu piršana, ātrais sekss, Čaks Noriss vai metāls. Un attiecīgajā nodaļā autors pastāsta:
1) kāpēc attiecīgā parādība/lieta/nodarbe/whatever ir vīrišķīga;
2) kādā veidā arī tu vari to pārvaldīt un uzlabot savu vīrišķību.
Kā jau tu varētu būt, ka nojaut, šī grāmata nav jāuztver pārmērīgi nopietni. Patiesībā tā nemaz nav jāuztver nopietni, jo tās ironiskā daba nav nekur dziļi apslēpta. Bet - un šo apgalvojumu es esmu gatavs aizstāvēt ja ne ar asinīm, tad ar vārdiem gan - Maddox ņirgāšanās vērtīgākais aspekts ir tajā, ka patiesībā viņam ļoti daudz kur ir taisnība. Un līdz ar to sanāk, ka viņš vienlaikus ņirgājas gan par populāriem stereotipiem, gan par šo stereotipu noliedzējiem. Nezinu, vai es to tagad izsaku pietiekami precīzi, bet lasīt šo darbu ir ļoti, ļoti jautri. Varbūt tas ir tā tāpēc, ka man reizēm patīk nedaudz vulgārs humors (ja tas pietiekami labi apzinās savu vietu, savu vulgārumu un nekautrējas pasmieties pats par sevi). Bet varbūt man šī grāmata patika tādēļ, ka tā ir patiešām labi uzrakstīta un ka ne velti tā NY Times bestselleru sarakstā aizcīnījās līdz pat otrajai vietai. Ja tu spēj saskatīt "skaistumu" "Dienvidparkā", tad tu to spēsi ieraudzīt arī šajā literārajā veikumā. Es vismaz spēju, lai gan nezinu, vai uzreiz varu ņemt un šo grāmatu rekomendēt arī tev. Iespējams, ka tavi kritēriji no manējiem atšķiras.
2009-02-11
comments powered by Disqus