Primer
film — USA — 2004

7.0
Kā tev šķiet, cik daudz naudas ir nepieciešams, lai radītu filmu, kas prestižajā "Sundance" festivālā saņemtu balvu par gada labāko drāmu? Miljons dolāru? Simt tūkstoši? Piecdesmit tūkstoši? Šeins Keruts pierādīja, ka ar septiņiem tūkstošiem zaļo pilnībā pietiek, jo tieši šāds bija budžets šai filmai, kura savos septiņos tūkstošos pat pamanījās būt piederīga zinātniskās fantastikas žanram. Es varbūt neteiktu, ka šī ir viena satriecoši iespaidīga filma, bet - vai tu patiešām gaidītu pretējo?

Jāatzīmē, ka Keruts šajā filmā izdarīja visu, ko vien iespējams - režisēja to, spēlēja galveno lomu, uzrakstīja scenāriju, uzfilmēja filmu, montēja filmu, producēja filmu un filmēšanā pamatā izmantoja savu garāžu, savus draugus un ģimenes locekļus, bet divus gadus pēc filmēšanas beigām veica tās pēcapstrādi. Un rezultāti ir tiešām vērā ņemami.

Kas attiecas uz filmas sižetu un saturu, to atstāstīt varētu būt pagrūti. Skaidrs ir viens - divi džeki nejauši izgudro laika mašīnu, ar kuru iespējams ceļot pagātnē (lai arī par to varbūt vēl var pastrīdēties). Tad tieši to viņi arī dara ar mērķi pagātnē izmantot savas zināšanas par akciju cenām nākotnē ar mērķi nopelnīt nopietnu naudu. Taču ceļošana laikā nekad neiztiek bez paradoksiem un šajā gadījumā tā arī noved pie konfliktiem starp abiem galvenajiem varoņiem. Vai citām detaļām ir nozīme? Grūti teikt. Katrā gadījumā šī filma necenšas tev savu saturu iebarot ar karotīti - faktiski tev notiekošo bieži nākas saprast no personāžu netiešām piezīmēm un izteikumiem, jo arī viņiem pašiem notiekošais nav īsti skaidrs un filmas veidotājs nav izvirzījis par mērķi tev visu darīt saprotamu. Gluži otrādi - šādā veidā tu kļūsti mazāk par filmas skatītāju, bet gan aculiecinieku notikumiem, kuri brīžiem ir tikpat neskaidri kā reālajā pasaulē notiekošais. Es neteiktu, ka "Primer" būtu satriecoši skaista un baudāma filma (to jau principā izslēdz tās filmēšanas pieeja, kas ir ievērojami askētiskāka nekā pirmajā "Blair Witch Project"), taču viens pluss tai neapšaubāmi ir - oriģinalitāte. Noteikti to var skatīties tandēmā ar spāņu "Timecrimes" (otrā filma ir vizuāli saistošāka un skaidrāka, bet "Primer" pluss ir tajā, ka tās loģika tiek no skatītāja pietiekami labi apslēpta, lai būtu grūti saprast, vai tajā ir acīmredzami caurumi vai nav). Īpatnēja filma, kuru vērts noskatīties, lai arī garantiju, ka tā tev patiks, nav.
2009-04-12
comments powered by Disqus