Dracula
film — USA — 1992

7.5
No visām filmām par "Drakulu" Kopolas veikums droši ir visslavenākais, un es īsti nesaprotu, kāpēc neatcerējos, ka biju to redzējis. Ar pirmajām 5 sekundēm pietika, lai saprastu, ka šī filma ir redzēta un ka tā savulaik šķita laba. Ja nu kas ir jāpiezīmē, tad ir šai filmai viens būtisks trūkums - Kianu Rīvss, kas spēlē Džonatanu Hārkeru, ir diezgan garlaicīgs anti-varonis, kura gaitām sekot nav diez ko aizraujoši. Balkus patiešām spīdošo aktieriem - Gerijs Oldmens, Vinona Raidere, Entonijs Hopkinss, savā ziņā - pat Toms Veitss trakā Renfīlda lomā - Kianu izskatās pēc tāda liela naiva puikas, kas nejauši iemaldījies filmēšanas studijā. Kāds lai viņš arī nebūtu smukulis un sieviešu mīlulis "Speed" un "Matrix" dēļ, bet nav viņš labs aktieris, nav, un tur tu neko nepasāksi. Līdz ar to nav par ko brīnīties, ka ekrāna ķīmija starp Oldmenu (Drakula) un Raideri ir tiešām lieliska, kamēr ar Rīvsu Raiderei kopā nav pat vienas jēdzīgas ainas (patiesībā viņiem arī vispār kopīgu ainu ir baisi maz).

Klasiskais "Drakulas" stāsts šajā filmā ticis atstāstīts diezgan godīgi - vienīgi seksualitātes šeit, protams, ir izteikti vairāk nekā Stokera romānā. Kas mani gan pārsteidza - izrādījās, ka nedz Liene, nedz es, kas šo filmu bijām redzējuši iepriekš, bijām palaiduši garām, iespējams, centrālo šo filmas tēmu. Proti - love story starp Drakulu un Minu vispār nebijām ievērojuši - saskatījām vien to, ka vampīrs grib viņu pārvērst par "savējo", bet viņa novākusi vampīra vara. A ņifiga - tur ir ļoti sakarīgs un, manuprāt, skaisti izspēlēts love story, un pilnīgi noteikti, ja es būtu sieviete, drīzāk izvēlētos Oldmena un nevis Rīvsa varoni. Tagad varētu sekot vēl viena tirāde par tēmu, cik ļoti Rīvss ir pelēks, bet labāk uzslavēšu Oldmenu - manuprāt, vienu no patiešām izcilākajiem britu aktieriem.

Filma kā tāda, protams, ir tiešām tipisks vampire movie - izņemot to twist, kas Drakulu dara teju vai simpātisku. Ļoti skaisti uzfilmēta, maksimāli profesionāla, brīžiem - teatrāla, bet ne obligāti sliktā nozīmē filma.
2009-05-09
comments powered by Disqus