Crash
film — USA — 2004

8.0
"Crash" ir viena no daudzajām filmām, kuras visi ir redzējuši, par kurām visi runā, un tikai es to kaut kādu neskaidru iemeslu dēļ biju palaidis garām. Ok, varbūt ne tikai es, bet šī ir ļoti populāra filma un tā atrodama arī IMDb top 250 filmu sarakstā, turklāt vēl 2006.gadā tā saņēma Oskaru kā gada labākā filma.
Filmas režisors Pols Hagiss vairāk, protams, ir zināms kā scenārists, kurš daudz labu vārdu izpelnījies gan par "Million Dollar Baby", gan jaunā stila Džeimsa Bonda filmām, bet senākos laikos viņš bijis iesaistīts tādos projektos kā seriālu "Tieši uz Dienvidiem" (kādreiz to skatījos televīzijā) un "Richie Rich" (nekad neesmu to skatījies un labi, ka tā). Taču "Crash" pilnīgi noteikti ir viņa ambiciozākais projekts, kurā piedalās virkne ļoti labi zināmu aktieru - Sandra Buloka, Dons Čīdls, Mets Dilons, Ludacris, Brendans Freizers. Ko?! Tur piedalās reperis un viņam līdzās vēl arī Brendans Freizers? Jā, tā ir patiesība. Un Ludacris patiesībā šajā filmā ir labs, un aina, kurā viņš ironizē par trulo repmūziku, ir ļoti spēcīga. Freizers tikām, kā jau visās filmās, ir blāvs un garlaicīgs, bet to pat varētu nepieminēt.
"Crash" ir filma par rasismu, kur katrs personāžs dažādās situācijās tiek parādīts gan kā sliktais, gan kā labais varonis, tādējādi atkal un atkal liekot skatītājam saprast, ka rasisms faktiski ir katrā no mums un ka tā izpausmes nevar vienmēr vērtēt nozīmīgi. Kā par šo filmu teica Liene - tā robeža, kur sākas rasisms, ir ļoti izplūdusi. Un tāpat, kā teica Liene, šī filma savu vēstījumu pasniedz diezgan tipiskā Holivudas manierē - ar reālajā dzīvē reti novērojamām situācijām un neiespējamām sakritībām.
Lai arī man šī filma patika, varu piekrist arī "Crash" oponentiem, ka tās vēstījums ir pārāk tiešs un pārāk uzmācīgs. Un droši vien sava taisnība ir arī tiem, kas apgalvo, ka Oskaru "Crash" dabūja savas tematikas dēļ + tālab, ka Kinoakadēmija vienkārši nespēja šo balvu piešķirt "Kuprainajam kalnam" (lai gan vispār jāatzīst, ka tajā gadā filmu klāsts, kas piedalījās "Oskaros", bija gaužām necils.
Kopumā "Crash" ir filma, kuru vērts noskatīties, bet daļēji tomēr "hype" ap to ir pārspīlēts.
2009-07-25
comments powered by Disqus