Serce na dloni
film — Poland — 2008

8.5
Jāatzīst, ka ar šo filmu man sanāca neliels pārtratums. Man pašam nezināmu iemeslu dēļ es biju domājis, ka šo Baltijas pērlē izrādāmo filmu ir radījis tas pats režisors, kura kontā ir "Pestītāja laukums" un "Parāds". Un līdz ar to es biju gaidījis, ka "Serce na dloni" jeb "And a warm heart" būs kārtējā supersmagā sadzīviskā drāma. Taču izrādījās, ka esmu sajaucis Kžištofus - tās filmas režisēja Kžištofs Krauze, bet šo - Kžištofs Zanussi. Ja vēl atceras, ka arī Kislovskis bija Kžištofs un ka pat mūsu poļu kaučsērferi - īsfilmu režisoru - arī sauc par Kžištofu, jāsecina, ka:
1) Kžištofiem ir raksturīgi uzņemt filmas
2) Polijā ir ļoti daudz Kžištofu.
Tātad - "Serce na dloni" nebūt nav supersmaga psiholoģiska drāma, lai gan par vieglu vakara filmu to arī nesaukšu. Te ir kaut kas pa vidu starp Krauzes ikdienišķo dramatismu un Mančulska (reizēm stublo) rotaļīgumu. Proti, galvenais varonis šajā filmā ir jauns vīrietis, kurš pastāvīgi zaudē darbu savas labās sirds dēļ (piem., atļaujot tantiņai no lielveikala nemaksājot iznest medus burku) un kurš izlemj savai nelaimīgajai dzīvei darīt galu. Taču viņa slīcināšanās mēģinājums izrādās neveiksmīgs, viņš nonāk slimnīcā, kur iepazīstas ar vecu izvirtušu vīru, kuram ir nepieciešams sirds transplants. Un vecis izdomā, ka jaunā vīrieša sirds viņam varētu labi noderēt, vienīgais, kas nepieciešams, lai jaunais vīrietis, kas stingri izlēmis atvadīties no dzīves, pašnāvību izdarītu tādā veidā, ka viņa sirds būtu kārtībā. Un tad visas filmas garumā notiek mēģinājumi panākt, lai jaunais vīrietis tiešām padarītu savai dzīvei galu - turklāt viņš to, protams, nedrīkst uzzināt, ka vecais grib viņa sirdi, citādi puisis varētu arī pārdomāt.
Kā var spriest no apraksta, filma ir kaut kas pa vidu starp drāmu un komēdiju (ar uzsvaru tomēr uz pirmo) un tā gan idejiski, gan saturiski ir diezgan līdzīga "Three and out", ko skatījāmies pagājušajā nedēļā. Kas man šajā filmā patika: ļoti kolorīti personāži (it īpaši - vecais vecis), neuzbāzīgais veids, kādā Zanussi pasniedz savas filmas morāli, ļoti sirsnīgās beigas.
Spoiler warning!!!
Filmas beigas ir negaidīti laimīgas, taču jāatzīst, ka tās tiek pietiekami labi pamatotas, lai es neiebilstu un nepārmestu, ka filmas gaita liecināja par to, ka šāds iznākums ir neiespējams.
Filma man ļoti patika, pagaidām viena no labākajām poļu filmām, ko esmu redzējis.
2009-09-10
comments powered by Disqus