Bardo
music — Russia — 1997

6.0
Kas ir Krievu-abesīniešu orķestris? Tautas valodā tā ir grupa "Akvarium", kura ņēma un ierakstīja veselu virkni austrumniecisku melodiju bez standarta dziedāšanas, bet ar mantrēšanu, un izdeva to zem cita vārda. Vispār Akvariumam tas ir diezgan raksturīgi - izdot albumus ar citiem grupas nosaukumiem, un šis ieraksts viņu krājumā nav nekas sevišķi unikāls. Protams, tas ir netipisks, savdabīgs, oriģināls un tā tālāk - bet ne kaut kas tāds, ka tu teiktu - nē, Akvarium kaut ko tamlīdzīgu ierakstīt nespētu.
Tā kā manas zināšanas austrumu mūzikā ir ļoti ierobežotas, varu runāt tikai par savām emocijām, un neko pat relatīvi objektīvu par šo ierakstu pateikt nevarēšu. Kas tajā ir labs:
1) BG un Akvarium tajā bez mazākajām problēmām izkāpj laukā no tradicionālās savu ierakstu formulas - proti, nebaidās nepatikt saviem faniem un izmēģināt kaut ko jaunu; nav jau tā, ka citkārt viņi būtu maksimāli vienveidīgi, bet "Bardo" tiešām IR savādāks ieraksts, un, iespējams, ka tieši tāpēc arī grupai ir cits nosaukums;
2) vienu-divas reizes šādu ierakstu arī man ir interesanti noklausīties, ilgāka tā pazīšana varētu kļūt apnicīga, bet pirmajā brīdī skanējums šķiet svaigs.
Mīnusi ir tādi, ka man šāda mūzika īpaši pie sirds parasti neiet, un jau otrajā klausīšanās reizē dažas "dziesmas" gribējās pārslēgt tālāk. Turklāt jāņem vērā, ka man ir grūti arī atšķirt šīs kompozīcijas vienu no otras, jo to "teksts" ir pārāk vienveidīgs un manai muzikālajai gaumei tāls. Kopumā varbūt nav tik slikti, kā varētu baidīties, bet arī ne tuvu ne tik labi, kā varētu vēlēties.
2009-10-20
comments powered by Disqus