Chunga`s Revenge
music — USA — 1970

7.5
Ar "Chunga`s Revenge" sākās kārtējais dīvainais Zappas karjeras posms. Proti, viņa sadarbība ar diviem kādreizējās popgrupas The Turtles dalībniekiem, sauktiem par Flo un Ediju. Šie abi tipāži Zappas mūziku papildināja ar vēl lielāku daudzumu muļķošanās, reizēm tam bija labi rezultāti, kamēr citās reizēs - ne tik ļoti.
Raksturīgi Zappas ierakstiem, "Chunga`s Revenge" ir stilistiski grūti definējams un daudzveidīgs. Man personīgi daudz labāk patīk ieraksta kompaktākie un tiešākie skaņdarbi - kaut vai agresīvais "Tell me you love me" vai muļķīgi draudzīgais un frīkaini vecmodīgais "Would you go all the way", vai vēl vairāk retro skaņās ieturētais "Rudy wants to buy Yez a drink". Ja kas - nezinu, kāpēc tas tā ir, bet Flo un Edijs man rada ļoti ciešas asociācijas ar oposumiem no "Ice Age". Jā - tā ir stulba asociācija un, iespējams, pilnīgi nevietā, bet tā ir. Protams, viens no šādas asociācijas iemesliem ir tas, ka vienu no oposumiem arīdzan sauc par Ediju, taču Flo un Edija sviestošanās patiešām šķiet multfilmām piederīga, padarot Zappas mūziku vēl trakāku nekā tā bija iepriekš.
Kā jau tas ir raksturīgi Zappam, šajā ierakstā atrodami arī pāris garāki instrumentāli skaņdarbi, kuru plusu vidū var pieminēt dažas paša Zappas lieliskas ģitāras partijas, bet kuri tāpat nav pārmērīgi baudāmi - kaut vai man ir grūti paust sajūsmu par "The Nancy & Mary Music" iekļauto Ensija Danbāra bungu solo - pat ja es iztēlojos, ka tā vienlaicīgi ir ņirgāšanās par bungu solo gabaliem kā tādiem, šis solo ir vienkārši garlaicīgs un diezgan nebaudāms, turklāt vēl pēc kāda pārtraukuma Danbārs dauzīšanu atsāk (dažas reizes) un nekā īpaši izcila tur nav. Cita lieta, ka pietiekami interesanti ir Zappas blūza skaņdarbi - piem., "Road Ladies" un vispār jāatzīst, ka vairāk vai mazāk normālas mūzikas radīšana viņam gluži iespējams, ka padevās pat labāk nekā avangardiski eksperimenti.
Šis pagaidām nevar pretendēt uz man mīļākā Zappas ieraksta statusu, taču kopumā iespaidi par to ir izteikti pozitīvi.
2009-12-01
comments powered by Disqus