Ardievas "logiem"

2009-12-25

Lai arī parasti "jaunu dzīvi" mēdz sākt ar Jauno gadu - apņemoties turpmāk vairs nedzert, nesist sievu, nespēlēt WoW un neizniekot savu dzīvi, es savu apņemšanos veicu par dažām dienām ātrāk. Un patiesi - ja ir iespēja to izdarīt tagad, kāpēc lai to atlieku uz vēlāku laiku?
Doma pāriet uz kādu no Linux paveidiem mani vajāja jau labu laiku, taču tā pa īstam par to aizdomāties sāku pirms kāda mēneša. Ja agrākos laikos varēja teikt, ka Linux ir pārāk negatavs un nedraudzīgs lietotājam, tagad šāds apgalvojums varbūt arī tik ļoti vietā nebūtu. Protams, nekādu rozā briļļu un domas, ka TUR viss būs pilnīgi savādāk un labāk nekā ŠEIT, man nebija, bet izmēģināt taču pilnīgi noteikti var.
Windows mani pēdējā laikā tracināja ar dažādām lietām, no kurām būtiskākā bija totāla lēndarbība (iespējams, tā sākās, kopš tika uzlikts antivīruss), tāpat piegriezās NVidia gļuks ar nepareizajām video krāsām, ko allaž nācās manuāli pārslēgt, neadekvāti ilgo shutdown laiku un vēl šādiem tādiem sīkumiem.
Tātad šodien beidzot paveicu visu datu pārkopēšanu uz ārējo cietni, novilku ISO failu ar jaunāko Ubuntu versiju un - aiziet.
Instalācijas process bija tiešām pārsteidzoši viegls un patīkams - vizuāli daudz pieņemamāks nekā XP un mazāk lietotāja darbības prasošs. Kas attiecas uz nepieciešamo laiku, precīzi nepateikšu, cik ilgi tas man uzstādījās, jo palaidis instalāciju devos prom uz veikalu, kad atgriezos, instalācija bija galā.
Patīkama atšķirība no Windows ir tajā, ka Ubuntu Out-of-the-box ir pilnībā lietojama OS - ar normālu Office komplektu, torrentu programmu, grafisko redaktoru utt. Nevis plika kaste, kurā vēl jāliek un jāliek. Varbūt varētu vēlēties, lai uzreiz būtu iekšā arī VLC Player (kuru gan, protams, var uzstādīt 15 sekunžu laikā), bet arī standarta media playeris veiksmīgi prata no Interneta novilkt nepieciešamos draiverus, lai spētu rādīt DIVX. Jā, un visus datora draiverus Ubuntu pieinstalēja pats, vienīgais pajautāja manu atļauju, pirms instalēt video karti, bet arī tur nebija nepieciešams pašam neko nekur meklēt.
Programmu uzstādīšanai sākumā biju domājis rīkoties "pa vindouziskam" - vērt vaļā saitu, lejuplādēt, instalēt, bet tādā veidā patiesībā laikam uzliku tikai skaipu, visu pārējo - caur termināli un apt-get, kas patiesībā laikam ir ātrāks variants.
Kas attiecas uz OS vizuālo pusi - lai arī mans dators ir izteikts nīkulis (512Mb RAM), pagaidām šķiet, ka viss griežas ļoti labi un galvenais - arī izskatās labi. Vismaz noteikti Ubuntu izskatās daudz pieņemamāk par Windows XP tradicionālo Theme. Protams, bez problēmām varētu atrast kādu stilīgāku Ubuntu "ādiņu", bet pagaidām tas nešķiet nepieciešami.
Rēķinos, ka visādas riebeklības noteikti vēl uzpeldēs (pagaidām vienīgā problēma, ar ko saskāros - neizdevās uzstādīt IE emulāciju for Ubuntu, lai gan zinu, ka tādai vajag strādāt), bet pagaidām vismaz šķiet, ka tas nebūs mirkļa untums, bet "logi" no mana mājas datora patiešām būs aizgājuši pa īstam.