On Chesil Beach
book — UK — 2007

8.5
Tas ir vienlaikus absurdi un likumsakarīgi, ka dienā, kad pēc 8 gadu pārtraukuma pirmo reizi iegriezos Svešvalodu bibliotēkā, es tur paņēmu Makjuēna romānu. Absurdi - tādēļ, ka šis ne tuvu nav viens no maniem iecienītākajiem mūsdienu rakstniekiem. Likumsakarīgi - tādēļ, ka esmu vairumu viņa grāmatu izlasījis, un man patīk pilnīguma sajūta. Kas gan bija ļoti negaidīti - ka "`Česilas pludmalē" izrādījās par vienu no labākajām grāmatām, ko esmu izlasījis visai ilgā laika posmā.
Ņemot rokās kārtējo Makjūena romānu, es parasti zinu, ko no tā sagaidīšu, esmu pārliecināts gan par to, ka šī grāmata man nešķitīs pilnīgi bezvērtīga, gan, ka nebūšu par to super lielā sajūsmā. Bet te pēkšņi - biju sajūsmā. Saturiski it kā šis ir tipisks Makjūena stāsts - ar seksualitātes problēmām, ar nelielu personāžu skaitu, ar slēgtu darbības vidi, bet - šī ir grāmata, kas mani burtiski ievilka sevī, un pirmo reizi, lasot kādu no Makjūena veikumiem, es jutu, ka tā darbība norisinās teju vai ar mani. Tiesa, šī laikam būtu tā situācija, kur... nezinu, kā lai par šo grāmatu raksta... jebkas, ko varu par to pateikt, var tikt iztulkots man par sliktu, bet es nevēlos, lai jebkas tiktu tulkots man par sliktu... pat sižeta atstāstīšana varētu tikt tulkota man par sliktu... vismaz, ja saku, ka šī grāmata man ļoti patika... ja būtu teicis - nekas īpašs, būtu daudz vieglāk...
Grāmatas sižeta atstāstījumam izmantošu Wikipedia, lai nebūtu pašam jāmeklē pareizie vārdi:
"In July, 1962, Edward Mayhew and Florence Ponting, young people deeply in love and of drastically different backgrounds (he`s the son of a schoolmaster and a brain-damaged woman, whereas she is the musically gifted daughter of a wealthy industrialist and an Oxford philosophy lecturer), have just been married and are spending their honeymoon in a small hotel on the Dorset seashore.
During the course of an evening, both reflect upon their upbringing and the prospect of their futures. Edward is sexually motivated and though intelligent has a taste for rash behaviour and Florence, bound by the social code of another era, is terrified of sexual intimacy: eventually this leads to an experience that will change their relationship irrevocably.
The novel focuses upon the couple`s different personalities and attitudes and the development of their love in the dawning of a sexual awakening in 1960s Britain."
Neko vairāk neteikšu. Tikai ierakstīšu vērtējumu.
2010-03-12
comments powered by Disqus