Le Feu Follet
film — France — 1962

8.0
Šo Luija Malla filmu vienreiz jau biju gandrīz noskatījies - proti, iesāku to skatīties, bet visai ātri iemigu un tālāko redzēju tikai fragmentāri. Bet patiesibā - šo filmu pilnīgi noteikti bija vērts noskatīties pilnībā. Sī ir ļoti tipiska jaunā viļņa filma - ar visām šim kino raksturīgajām iezīmēm, bet tas jau nav nekas slikts, ja ņem vērā, ka Jaunais vilnis bija viena no tām kino kustībām, kas šīs mākslas attīstībai deva ļoti daudz.
Filmas galvenais varonis ir kādreizējs plejbojs un joku pēteris, pamatīgs dropmanis, kas četrus mēnešus pavadījis psihiatriskajā klīnikā un tagad ir spiests atgriezties atpakaļ sabiedrībā, ko viņš nemaz nemīl. Patiesībā jau viņš ir izlēmis darīt savai dzīvei galu, taču vispirms viņš vēlas vēl nedaudz laika pavadīt kopā ar saviem bijušajiem draugiem. Un jāatzīst, ka var saprast viņa lēmumu - neatteikties no iepriekš pieņemtā lēmuma, jo cilvēki viņā redz to, kā viņā sen vairs nav un patiešām viņš ir nesaprasts. Ļoti skumja un vienlaikus - kā to triviāli mēdzu teikt - ļoti skaista filma, ar lieliskiem dialogiem un nepārvaramām skumjām. Neapšaubāmi Luijs Malls bija izcils režisors, un man te pat nav, ko vairāk piebilst.
Labi, lai būtu nedaudz vairāk informācijas - galvenajā lomās šeit ir Moriss Ronē un Žanna Moro, kas tāpat spēlēja Malla filmā "Lifts uz ešafotu" - un es pat tik viegli nepateikšu, kura no šīm filmām man patika labāk. Protams, tas nav tāds kino, ko parasti gaida izlutināts Holivudas fans - ar baisu dinamiku, specektiem, un tā tālāk, bet - tā ir tiešām ļoti laba filma un ja tev patīk Eiropas kino - tad, domājams, tev patiks arī "The Fire Within". Man vismaz patika!
2010-05-23
comments powered by Disqus