Lost / Season 6
film — USA — 2010

7.5
Tas beidzot ir noticis - seriāls "Lost" ir noslēdzies, tam apakšā var pavilkt lielu svītru un padomāt - ko īsti šis seriāls ir man kā skatītājam devis vai nedevis. Tā kā rakstu par to tikai vienu dienu pēc pēdējās sērijas iznākšanas, jābūt īpaši uzmanīgam ar spoilēšanu, lai kādam nesabojātu seriāla epiloga skatīšanas prieku. Lai arī centīšos pārāk daudz neatklāt, drošības labad tev rekomendēju šo tekstu lasīt tikai pēc pēdējās sērijas noskatīšanās un nevis pirms tās.
Šajā sezonā "Lost" scenāristiem mērķis bija pavisam vienkāršs - novest seriālu līdz tādam noslēgumam, lai skatītāji nebūtu vīlušies, lai būtu atklāts pietiekams dauduzms noslēpumu un vienlaikus - lai būtu saglabājusies sava deva mistikas. Kā jau pirms gada minēju, rakstot par piekto sezonu, lielo noslēpumu šai sezonai nebija atlicis nemaz tik daudz, līdz ar to, lai skatītājiem radītu papildu neizpratni un mīklu, bija nepieciešams šeit ieviest kādu jaunu detaļu. Un šī jaunā detaļa bija "flash sideways" jeb seriāla varoņu dzīve paralēlā pasaulē, kurā viņi nav nokļuvuši uz Salas. Sešpadsmit sēriju garumā skatītāji varēja izteikt minējumus, kādas tieši ir šī flash sideways funkcijas, lai atbildi saņemtu vien pašās beigās. Vai šī atbilde attaisnoja uz sevi liktās cerības? Ne gluži, bet man principiālu iebildumu pret to, ka šī atbilde bija tieši tāda, nebija.
Kas nedaudz sabojāja iespaidu par šo sezonu, bija tas, ka scenāristi tomēr beigās "came out of the closet" un atklāja mums, kuri varoņi šeit ir labie un kuri - ļaunie. Un tas vairs nebija diez ko forši - kamēr iepriekš bija plaša vieta diskusijām par to, kura tad ir labā puse - Jacob vai MIB, beigās šādu jautājumu vairs nebija un seriāls no "what the fuck is going on here?" pārtapa par labā un ļaunā cīņu. Kas pats par sevi varbūt nebūtu tik slikti, bet kaut kas no seriāla līdz ar to pazuda.
Diezgan pārsteidzošā kārtā šajā sezonā pamatīgi mainījās gan uzsvari uz tēliem, gan vairāki tēli kā tādi. Jack, kas iepriekšējos piecus gadus man bija kritis uz nerviem, beidzot kļuva interesants. Tāpat šī bija ļoti laba sezona Hērlijam, pēdējās sērijās lieliski izvērsās arī Desmonds. Tomēr galvenās šīs sezonas zvaigznes statuss pienākas vienam no otrā plāna personāžiem - Mailsam Straumem, kas šajā sezonā pārņēma Sawyer funkcijas - trāpīgu komentāru izteikšanā.°
Kopumā pēc šīs sezonas neesmu drošs, ka man patika "sideways" sižeta līnija un vēl jo vairāk - ka tai bija īpaša jēga. Atkal jau - Desmondu šajā sideways redzēt bija vērts, bet nedz par Keitu, nedz par Saīdu neko jaunu mēs šeit neuzzinājām.
Mazliet par daudz šajā sezonā bija jūtams tas, ka autoriem ir pienākums skatītājiem atbildēt uz to vai citu jautājumu - kas ir čuksti, kā uz salas nonāca Ričards, kā radās naids starp Jacob un MIB, utt. Bez tā es patiesībā būtu varējis arī iztikt, jo mani tik ļoti neinteresē atbildes uz jautājumiem, kā paši jautājumi un kā atbildes meklēšana.
Ko vēl varētu nokritizēt? Pēdējās daļas pārmērīgo uzsvaru uz action un skatītāju saraudināšanu - tā tomēr bija diezgan izteikta manipulācija, un tas man nepatika.
Un tagad kad esmu visu iespējamo nokritizējis, varu pateikt - man šī sezona ļoti patika. Galvenais uzdevums tika paveikts - "Lost" ieguva pietiekami sakarīgu un īstu nobeigumu. Proti, šis nav viens no tiem seriāliem, kuriem neizbēgami sekos vairākas "straight-to-DVD" filmas un, iespējams, vēl vairākas jaunas sezonas. Nē, šoreiz nekādu turpinājumu patiešām nevajag. Viss, ko "Lost" vajadzēja pateikt, ir jau ticis pateikts. Un laikam visvairāk man tiesām patika tas, ka šis seriāls beidzās - ka stāsts ir noslēgts. Joprojām lieliski tika izvēlēti mirkļi, ar ko beigt katru sēriju, tā ka tu kā skatītājs esi vienkārši šokā - kā gan tev var neparādīt to, kas notiks tālāk.
Ja godīgi, šaubos, ka es varētu saņemties skatīties vēl kādu tik apjomīgu seriālu. Tas tomēr nav īsti manā dabā - jo pie labākās gribas es sev nevaru iestāstīt, ka seriāls pamatā nav naudas pelnīšanas pasākums un tikai pēc tam - māksla. Un tomēr šo seriālu pilnīgi noteikti bija vērts noskatīties, sekot norisēm Lost Forumā un ar draugiem apspriest iepriekšējās sērijas. Tas bija aizraujošs piedzīvojums, un paldies J.J.Abramsam un kompānijai par to!
2010-05-24
comments powered by Disqus