The Young Victoria
film — UK — 2009

5.0
Karaliene Viktorija nav tā Anglijas vēstures personība, kura mani interesētu vairāk par visām pārējām. Viņas valdīšanas laikmets, lai arī Anglijai bija visnotaļ spožs un laika ziņā apjomīgs, nerada asociācijas ar sevišķu brīvdomāšanu un brīvdarīšanu. Ne velti man ļoti patīk The Kinks dziesma, kas dēvēta par godu šai karalienei un kura pirmais pants ir sekojošs:
"Long ago life was clean
Sex was bad and obscene
And the rich were so mean
Stately homes for the Lords
Croquet lawns, village greens
Victoria was my queen"
Šajā filmā gan mēs neredzam karalieni Viktoriju tādu, ar kādu viņa saistās vairumam cilvēku - kā grandiozu puritāniskās Anglijas valdniece. Nē, šeit viņa ir pavisam jauna meitene, kurai tuvojas 18ā dzimšanas diena un kuru daudzi cilvēki cenšas izmantot kā bandinieku šaha spēlē. Galvenās iesaistītās puses ir:
- viņas onkulis Beļģijas karalis, kurš grib izprecināt Viktoriju savam rada gabalam Albertam
- viņas māte un viņas mīļākais, kurš vēlas panākt, lai māte tiktu iecelta par Viktorijas reģenti (jo vecais karalis, vēl viens Viktorijas onkulis, drīz mirs), kas faktiski par Anglijas troņa turētāju padarītu šo mīļāko
- iznesīgais premjerministrs, kurš Viktoriju aizsargā pret pārējām divām pusēm, lai tikai bīdītu pats savu stratēģiju.
Negaidītā kārtā par spēlētāju iesaistās pats Alberts, kurš Viktorijā iemīlas un nemaz nevēlas būt tikai instruments sava rada gabala rokās. Taču kas gan tā par mīlestību, kurā nerastos visādi šķēršļi un problēmas, un paies laiks, līdz Alberts pārliecinās Viktoriju, ka viņu vada tikai mīlestība un rūpes par Angliju, nevis kaut kāda savtīga interese.
Kaut kā šī filma dižu sajūsmu man neradīja - tā manai gaumei varētu būt pārāk tradicionāla kostīmfilma bez sevišķas odziņas, vienmuļa un zināmā mēra bezmērķīga, plus vēl ar zināmu haotisma pieskaņu. Filma pat saņēma veselas tris Oskara nominācijas un uzvarēja kategorijā par labākajiem tērpiem, bet šīs nav tās kategorijas, kas man diži rūpētu un kopumā filma nešķita esam kaut kas super grandiozs, proti, tā pieder kategorijai - noskaties un aizmirsti.
2010-06-13
comments powered by Disqus