The Wee Free Men
book — UK — 2003

6.5
Es tiešām gribētu saprast, kālab tas ir tā, ka Svešvalodu bibliotēkā no Terija Pretčeta grāmatām ir pieejamas tikai tās, kuras ir primāri paredzētas gados jaunākai auditorijai. Man nav, protams, nekādu iebildumu pret bērnu grāmatām, bet vienlaikus - kur tad paliek pieaugušie? Jā, es zinu, ka tas pats "The Wee Free Men" nav 100% bērnu grāmata, un tomēr - ja man kā vienkāršam lasītājam ir vēlme iepazīt Pretčeta daiļradi kaut cik daudzpusīgi, diez vai labs viņa divu grāmatu komplekts būtu šī un "The Amazing Maurice". Vai ne tā?
Labi, kā lai arī nebūtu, šī grāmata stāsta par kādu meiteni (9 gadus vecu), kurai dienās ir lemts kļūt par raganu, bet tagad viņai ir jāatvaira ļaunās karalienes no paralelās pasaules uzbrukums. Apmēram tā. Meitene ir vārdā Tifānija, viņa ir gudra, asprātīga un viņai nepatīk, ka raganas pasakās tiek pieņemtas esam ļaunas tālab vien, ka viņas ir vecas un neglītas. Un vienlaikus, ka vecas un neglītas sievietes automātiski tiek uzskatītas par raganām. Un viņai nešķiet pareizi, ka Ansītis un Grietiņa sāk lauzt un ēst gabalus no svešas mājas, un tāpat viņa netic, ka krāsnī šie pēcāk būtu varējuši raganu iestūķēt, jo krāsnis mājās parasti nemēdz būt tik lielas. Nemaz nerunājot par to (tas gan Pretčeta grāmatā nav minēts), ka piparkūku mājiņā krāsnij vispār nevajadzētu būt.
Labi, par to šoreiz nē. Bet par ko tad šoreiz jā? Grāmata šķiet pamatā ir balstīta uz "The Wizard of Oz", vismaz meitenes tēls ir izteikti no tās pasaules nācis, kamēr klāt, protams, ir tonnām paša Pretčeta oriģinālu ideju un variāciju par citur sastaptām tēmām, un vienlaikus daudzi no grāmatā ietvertajiem mini sižetiem varētu būt kļuvuši par pamatu labākai grāmatai nekā šī konkrētā. Jo - teiksim godīgi - man "The Wee Free Men" diez ko labi nepatika. Komiskie personāži - nosaukumā minētie mazie vīriņi, kas ir brīnumaina un brīnumaini kauslīga citas pasaules skotu tauta (mazi sīki zili vīriņi tērpti tradicionālos kilt), neko smieklīgi man nešķita, un vispār grāmatas humors bija kaut kāds nedaudz pārāk plakans un neizklaidējošs. Tiešām - es gribu izlasīt kaut ko no "ievērojamākajiem" Pretčeta darbiem un tad varēšu spriest par viņu kā par autoru, jo šī grāmata man vairāk atgādināja kādus no neveiksmīgākajiem "Nārnijas hroniku" romāniem, nevis, piemēram, Duglasa Adamsa veikumus.
2010-08-04
comments powered by Disqus