Sherlock: Season I
film — UK — 2010

7.5
So jauno angļu miniseriālu mums noskatīties ieteica Ziņģis, paspējis pats noskatīties vien pirmo sēriju. Tā kā sevi uzskatu par Holmsa cienītāju, neredzēju iemeslu, kālab lai mēs to neiečolētu. Un tā mēs arī izdarījām.
Jāatzīmē uzreiz, ka pēc sajūtām šīs ir drīzāk normālas filmas un nevis seriāls. Jau tas vien, ka sēriju garums ir 90 minūtes, un "sezonā" ir tikai trīs sērijas, īsti neliek domāt par seriālu. Ja nu vienīgi līdzīga stila seriālu kā padomju "Serloka Holmsa piedzīvojumi". Man gan bija sākumā diezgan grūti pieņemt Benediktu Kumberbeču kā Holmsu - viņš savos 34 gados izskatās nepiedodami zaļoksnējs. Salīdzinoši piecus gadus vecākais Martins Frīmens kā Vatsons šķiet daudz ticamāks varonis. Taču līdzās nepietiekamajam varoņu vecumam, jāņem vērā ari darbības vides maiņa - 19.gadsimta beigu vietā Holmss un Vatsons šeit dzīvo mūsdienu Londonā un aktīvi izmanto modernās tehnoloģijas. Manā izpratnē - pat pārāk aktīvi. Es vēl varu pieņemt, ka katram no viņiem ir sava mājaslapa, bet Holmsa zināšanas par dažādiem mobilo telefonu modeļiem man šķiet pārāk detalizētas.
Lai arī no vienas puses "Šerloks" ir super moderns seriāls - gan vizuālajā ziņā, kā tas ir uzfilmēts, gan darbības vides un tehnikas ziņā, vienlaikus tas ir ļoti klasisks - Holmsa dedukcijas metode nekur nav pazudusi, un filmās izspēlētie noziegumi lielā mērā ir veidoti, balstoties uz dažādiem Konana-Doila stāstiem. Nenoliedzami, skatīties šo seriālu bija ļoti interesanti, un pirmā sērija bija vispār īstenāias šedevrs un labi būtu skatījusies arī uz lielā ekrāna. Otrā sērija gan lika nedaudz vilties, plus tajā bija šausmīgi daudz "plot holes", bet trešā atkal bija laba. Ja nu vienīgi varētu pārmest tai līdzibu ar "Zāģi".
Kopumā es tomēr noteikti gaidīšu turpinājumu - jo 3.sērijas nobeigums acīmredzami liek tādu gaidīt. Bet man būs arī zināmas bažas - kā nekā kaut ko labu turpināt bieži ir daudz grūtāk nekā kaut ko labu iesākt. Protams, "Sherlock" ir viens arguments, kas varētu ļaut kvalitāti nezaudēt - seriālu veido tie paši ļaudis, kas Doktoru Who (ja kas - vajadzētu vēlreiz pamēģināt sākt to skatīties).
Certified Fresh, Thumbs up!
2010-08-10
comments powered by Disqus