In Search of a Character: Two African Journals
book — UK — 1961

7.0
Šķiet, ka šī ir pēdējā Grema Grīna, ko varēju dabūt Svešvalodu bibliotēkā, līdz ar to atlikušās 14 manā sarakstā iekļautās šī autora grāmatas būs jāmeklē pa citiem kanāliem - citās bibliotēkās, Internetā, varbūt pat kaut kas būs jāiegādājas (ko gan ne pārāk gribas darīt, jo pēc loģikas vajadzētu būt tā, ka izcilākos viņa darbus esmu jau izlasījis). Šajā grāmatā Grīns publicēja savas dienasgrāmatas, ko viņš rakstīja divos ceļojumos pa Āfriku, kuros viņš devās, meklējot iedvesmu un materiālus savām grāmatām. Pārliecinoši lielākā grāmatas daļa attiecas uz Grīna gatavošanos romānam "A Burnt-Out Case" - stāstījumam par slavenu arhitektu, kas aizbēdzis uz leprozoriju Kongo, lai varētu tikt vaļā no savas publiskās personības, jo viņš sen vairs nav tas cilvēks, par kuru viņi citi uzskata. Šajā dienasgrāmatā Grīns raksta par paša pieredzēto, kādu laiku dzīvojot leprozorijā, un ik pa brīdim dienasgrāmatā parādās kādas idejas romāna sakarā, no kurām lielākā daļa vēlāk grāmatā realizētas pavisam citādi, nekā autors to sākotnēji bija iecerējis. Piemēram, sākotnējā versijā labais ārsts un kaitinošais trulais kolonists bija viens un tas pats cilvēks, arī galvenā varoņa personība laika gaitā mainījās, jo, cik var saprast, sākotnēji Grīns zināja tikai to, ka svešinieks ierodas leprozorijā. Neko citu viņu pats vēl nebija izdomājis.
Otrā daļa ir mazāk interesanta - tur tiek aprakstīts Grīna ceļojums ar kuģi, dodoties uz Āfriku 2.Pasaules kara laikā (it kā apstākļi dramatiskāki, bet kaut kā dienasgrāmata - mazāk interesanta).
Tas, vai tev šī grāmata varētu būt interesanta, atkarīgs tikai no viena apstākļa - vai esi pazīstams ar daudziem Grīna darbiem vai nē. Ja neesi lasījis to pašu "Burnt-out case", diez vai tev "Two African Journals" būs vērts lasīt, bet man bija interesanti pacensties saprast, kā Grīnam tapa grāmatas.
2010-09-09
comments powered by Disqus