Au-delà du délire
music — France — 1974

8.0
Būtu pārspīlēti teikt, ka franču rokmūzika būtu populāra ārpus varžēdāju valsts robežām. Un vēl lielāks pārspīlējums būtu apgalvot, ka franču mūzika vairumam cilvēku asociējas ar progroku. Līdz ar to nav sevišķi pārsteidzoši, ka ievērojamākie franču progrokeri "Ange" nav super populāra grupa. Šķiet, ka pat "Magma" ir salīdzinoši populārāks ansamblis nekā brāļu Dekāmu "Ange". Viņu popularitātei nenāk par labu arī tas apstāklis, ka grupa dzied franču valodā, bet zināms taču, ka progroka cienītāji bieži par ierakstiem fano tikai to super-duper samudrīto tekstu dēļ, un līdz ar to 95% progroka fanu šī grupa nav interesanta uztveramības trūkuma dēļ, un tā nav ne ar ko labākos apstākļos nekā "Magma" ar tās izdomāto valodu.
Taču vismaz šis konkrētais grupas albums pilnīgi noteikti būtu pelnījis iekarot daudz lielāku popularitāti, nekā tam tā patiesībā ir. Un kāpēc? Jo tas pamatīgi iekačā! Protams, ir dīvaini klausīties bībelisku progroku ar francisku dziedājumu, bet tas netraucē novērtēt to, ka melodiski ieraksts ir ļoti baudāms, un patiesībā jau mūzikas uztveršanai iedziļināšanās tās tekstos nebūt nav tik primāra, un, piemēram, "Les longues nuits d`Isaac" (Īzaka garās naktis) ir kolosāla liriski-agresīva kompozīcija. Vispār Ange skanējums šķiet pamatīgi balstās uz smagu rifu balansēšanas ar Hammond ērģeļu pasāžām.
Protams, "Ange" nav gluži tāda līmeņa grupa kā absolūtie progroka ģēniji, taču šis ieraksts ir tiešām ļoti interesants, un domājams, ka tas varētu būt labs ēdiens, ko nogaršot progroka cienītājiem, kas alkst kaut ko nedaudz citu, jo šis patiešām ir kaut kas savādāks nekā anglosakšu progroks, kaut vai tikai visai neierastās dziedāšanas manieres dēļ (šīs grupas dalībnieki drīzāk kliedz, nekā dzied). Protams, neviens progroka ieraksts nevar iztikt bez kādas garākas un komplicētākas kompozīcijas, taču par laimi Ange saprot, ka ar šādām lietām aizrauties var tikai King Crimson vai Jethro Tull līmeņa grupas, līdz ar to šī ieraksta "magnum opus" - tā tituldziesma, ilgst tikai nedaudz virs 9 minūtēm un ar vājprātīgām super garām partijām grupa neaizraujas. Jā, vēl vērts atzīmēt, ka ieraksta nosaukuma angliskais nosaukums būtu "Beyond delirium", bet manā izpratnē nekā tik delīriska grupas skanējumā nav. Tu varētu jautāt - vai šī bloga autora franču valodas zināšanas ir pietiekamas, lai saprastu, par ko dzied "Ange"? Un te man nāksies tevi apbēdināt - pagaidām neko vairāk kā atsevišķas frāzes no šī dziedājuma es uztvert nevaru. No otras puses - pirms kāda laika arī tik daudz man nebūtu iespējams.
Lūk, viena no šī ieraksta dziesmām (Ļaundaris Godvins):

Ja tev izdodas tikt pie šī ieraksta labā kvalitātē - nelaid garām šo iespēju!
2010-12-29
comments powered by Disqus