Voi-La Intruder
music — USA — 1999

7.0
Šķiet, ka pirmo reizi ar Gogol Bordello saskāros pirms pieciem gadiem, kad skatījāmies Everything is Illuminated, kur Eugene Hütz atveido vienu no galvenajām lomām un kur diezgan prominenti skan arī viņa grupas mūzika. Vēlāk nāca Wristcutters, kur atkal Gogoļa bordeļa mūzika bija viena no filmas šarma būtiskākajām sastāvdaļām. Šķiet, ka tā sistemātiski līdz šim laikam viņus klausījies nebiju, vienīgi tik daudz cik filmās un tik daudz, cik šos var dzirdēt pa Radio 101 (kur viņi ir dzirdami diezgan bieži, bet prognozējamā kārtā - ar tikai dažām dziesmām.
Grupas debijas ieraksts gan laikam ne tuvu nav tās karjeras spilgtākais punkts, taču savu stilu grupa bija uzķērusi jau no pašiem pirmsākumiem - spēlēt čigānu tautas mūzikas un pankroka sintēzi ar uzspēlētu slāvisku akcentu un dziesmu tekstiem, kurus veido ļoti īpatnējs čigānu, angļu, krievu (un laikam arī ukraiņu) valodu kokteilis. Un galvenais - tam visam klāt vajag vienkārši maniakālu daudzumu enerģijas, harismas, vienlaikus apvienojot vieglumu un paveršību un perfekciju.
Dziesmu saturs ir postmoderni absurds, kā jau varētu gaidīt no grupas, kura savā nosaukumā apvieno literatūras klasiku Gogoļa personībā ar bordeļa estētiku. Visai labi grupas uztveri raksturo dziesma "Mussolini vs. Stalin", kurā Eugene dzied:
"Mussolini was a-shavin`, whistlin` Tarantella,
Stalin was keeping eye on barbeque
When their fish line bell started to jingle,
Mussolini caught a-nothin`, Stalin caught two"
(jāpiezīmē gan, ka muzikāli šī dziesma ir viena no vismazāk veiksmīgajām Voi-La Intruder kompozīcijām).
Toties pilnīgi otrā spektra galā ir "Start Wearing Purple" - viens no šīs grupas lielākajiem hitiem, kurš gan šeit ir nedaudz atšķirīgā versijā, nekā tā, kas kļuva zināma, iekļauta Gogol Bordello trešajā albumā - bet vienlaikus šīs kompozīcijas ģēnijs jau šeit ir klāt - aranžējums varbūt varētu būt labāk, bet nav šaubu, kas tā ir par grupu un ko tā spēlē.
Lai arī šis ieraksts patiešām ir diezgan tāls no perfekta - daudz kur tajā grupai trūkst pietiekama fokusa un vairākas dziesmas ir tipisks filler, es gribu apgalvot, ka jau no sākta gala Gogol Bordello bija par klasi labāka grupa, nekā, piemēram, "Leningrad" - lai gan nesaskatīt līdzību starp šiem diviem grupējumiem nav neiespējams, tomēr Hutz ansamblis ar visu to, ka arī tā daiļradē netrūkst vuglārisma ir kaut kas vairāk nekā vienkārši novelty act - un tas noteikti nav mazāk izteiksmīgs kā, piemēram, Emira Kusturicas "No Smoking Orchestra". Taču zini - pēc šī ieraksta grupa kļūs labāka.
2011-03-01
comments powered by Disqus