Burke and Hare
film — UK — 2010

6.0
Komēdijas, kuru galvenie varoņi pastrādā slepkavības, lai gūtu peļņu no līķiem, nav retums. Pēdējos gados redzētas vismaz divas šādas filmas, kur upuri vēlāk tiek izmantoti pārtikas industrijā. Burke and Hare neiet tik tālu - tajā nogalinātie cilvēki gluži vienkārši kļūst par izmantojamo materiālu kādam ārstam Edinburgā pēc tam, kad viņa konkurents panācis to, ka visi bendes klienti nonāk šī konkurenta rokās. Bērks un Hērs ir divi dīkdieņi, kas līdz šim piepelnījušies ar dažādām sīkām blēdībām, bet līķu sagādāšanā viņi atrod savu īsto aicinājumu. Tiesa, viens no viņiem (Saimona Pega atveidotais Bērks) nav īsti sajūsmā par izvēlēto karjeras ceļu, taču viņš ir iepazinies ar jaunu skaistu ambiciozu aktrisi, kura vēlas iestudēt pirmo reizi vēsturē Makbetu, kurā visas lomas atveido sievietes, un šim pasākumam ir nepieciešama nauda. Un kur var dabūt naudu? Tirgojot līķus, ko paši sagādā (sākumā vīrieši mēģina kļūt par kapu laupītājiem, bet šis pasākums izvēršas par smagu fiasko un sagādāt svaigus līķus izrādās vieglāk).
Man nebija grūti pieņemt šīs filmas premisu (vēl jo vairāk tāpēc, ka Bērka un Hēra slepkavības ir reāls 19.gadsimta vēstures fakts, un Edinburgas medicīnas muzejā pat ir apskatāms Bērka skelets), bet brīžiem šajā filmā traucēja viens apstāklis - tā ir kaut kā pārāk "sloppy" uzņemta, pietrūka tai kaut kādas iekšējas kārtības, šķita, ka režisors īsti nespēja savaldīt grožus pār to un viņam īsti nebija skaidrs, ko viņš vēlas ar šo stāstu skatītājiem atklāt. Faktiski kas filmā bija labs:
1) bendes monologi sākumā un beigās
2) (ne visu laiku, bet lielākoties) Saimona Pega aktierspēle
3) Aila Fišere kā viņa "romantic interest"
4) pāris pretīgas seksa ainas ar Hēru un viņa sievu (tās bija tiešām pretīgi smieklīgas).
Bet kopumā - filma noteikti varēja būt labāka, trakāka, smieklīgāka. Ievērojot to, kāda slavenu aktieru plejāde piedalījās šajā filmā (ieskaitot pat mazo vīru Ronnie Corbet), šī pilnīgi noteikti varētu būt bijusi labāka filma.
2011-03-18
comments powered by Disqus