Terry Pratchett`s Going Postal
film — UK — 2010

7.5
Terija Pretčeta "Diskzeme" nez kāpēc nav Holivudas bosu iecienīta. Līdz ar to pagaidām viņa darbu ekranizācijas notikušas tikai TV pasaulē, un svaigākā no tām ir SKY radītā "Going Postal". Kā jau TV produktam pieklājas, pirmā kalibra zvaigznes šajā trīs stundas garajā divu daļu filmā meklēt ir velti. Galvenajā lomā šeit ir Richard Coyle, kurš līdz lielākās (relatīvi) filmās allaž ir mitinājies kaut kur otrajā plānā ("Libertine", A Good Year, "Prince of Persia"). Tikām filmas antagonists jeb ļaundaris ir David Suchet, kas gan ir ļoti atpazīstams - bet arī tikai kā TV pasaules pārstāvjis, jo viņš jau vairāk kā 20 gadu garumā atveido Erkilu Puaro seriālā, kura dažas sērijas ir redzējis teju vai ikviens.
Kā jau tas Pretčeta pasaulei ir raksturīgi, šīs filmas vide ir kaut kas pa vidu starp viduslaikiem un mūsdienām, miksējot visdažādākās sastāvdaļas, lai izveidotu kaut ko ļoti Pretčetam raksturīgu. Īsumā sižeta premisa ir sekojoša - Moist van Lipvigs ir profesionāls con man, kurš ir notiesāts uz nāvi par saviem nodarījumiem. Taču kāds vietējais augstmanis viņu paglābj, liekot vīrietim uzņemties visai nepatīkamu darbu - atjaunot pēdējos gadu desmitos smagi panīkušo pasta iecirkni, tādējādi radot konkurenci visai slikti funkcionējošajai Clacks sistēmai (vizuālajam telegrāfam, tāds, kā izrādās patiešām 19.gadsimta sākumā bija eksistējis). Taču Clacks vadītājs Rīčers Gilts (Suchet) nepavisam nevēlas, lai viņam būtu konkurence, un vēl jo vairāk viņš nevēlas ieguldīt resursus sava pakalpojuma kvalitātes uzlabošanā, tā vietā priekšroku dodot peļņas maksimizācijai un konkurentu nogalināšanai.
Nozīmīga loma filmā ir arī šī Diskzemes nostūra melnajam darbaspēkam - Golemiem, kuru ir daudz un kuriem nav nekādas saistības ar ebrejiem, bet funkcionāli viņi ir tieši tādi paši kā Judah Loew ben Bezalel radītais.
Tipiski Pretčetam filma apmēram vienādās devās sastāv no fantasy, komēdijas un romantikas, un lai arī TV filmas nav parasti tās, par kurām paužu sevišķu sajūsmu, jāatzīst, ka šis ir ļoti labs fantasy gabals, un patiešām atbilstoši Pretčeta grāmatu garam uzņemts. Plus filma lieliski izskatās, kas šādam ambiciozam TV projektam noteikti ir pluss, un ar visu 3 stundu ilgumu tā nemaz nešķiet par garu vai par apnicīgu.
2011-03-06
comments powered by Disqus