Les Amours Imaginaires
film — Canada — 2010

8.5
Ksavjē Dolāns ir neparasti spoža personība Kanādas kino. Čalis ir tikai 22 gadus vecs, bet jau režisējis divas filmas, kurās pats spēlējis galveno lomu (un bijis arī scenārija autors un producents), tās abas ar panākumiem izrādītas Kannās, un vismaz pagaidām šķiet, ka Dolāns vienkārši nespēj kaut ko darīt vāji vai viduvēji. Plus vēl līdzās režisora un scenārista talantam puisis ir sasodīti izskatīgs - īsi sakot, viņam ir dots ļoti daudz.
Kad vakar rādīju Lienei šīs filmas treileri, viņa sākotnēji nevēlējās to skatīties, nodēvējot to par kārtējo "seksa filmu". Pēcāk tomēr piekrita, novērtēja savā blogā uz 10 un saglabāja telefonā filmas vadošo melodiju.
Tiesa, tādas īstas skaidrības, vai "Heartbeats" ir vai nav seksa filmas, man vismaz tā arī nav. No vienas puses, neko daudz seksa tajā nerāda. No otras puses - nekas īpaši cits tajā nenotiek. Filmas pamatā ir pavisam vienkāršs love triangle starp čiksu un diviem džekiem, ar to vien piebildi, ka iekāro abi divi vienu no džekiem, un nevis čiksu. Turklāt trešais puisis - kuru arī atveido pats Dolāns, nav pat skaidrs, vai kaut kādā mērā iekāro kaut vienu no viņiem, jo viņš ir pārmērīgs narciss, lai domātu par citiem cilvēkiem. Nekāda diži lielāka sižeta filmā nav - tikai virkne ainu, kuras ne vienmēr ir cieši savstarpēji saistītas, un tam pa vidu - tādas kā intervijas ar citiem gados jauniem cilvēkiem, kuri stāsta par savām attiecībām (brīžiem šķiet, ka vismaz daļai no viņiem ir attiecības ar Dolāna varoni, bet varbūt tā patiesībā nemaz nav).
Kas šajā filmā tā pa īstam paķer, ir gan tās kolosālais noformējums un attēla un mūzikas saspēle, un pārsteidzoši trāpīgie un precīzie situāciju raksturojumi, varētu teikt, ka šī filma ir tāda kā cilvēku savstarpējās pievilkšanās vivisekcija, kas brīžiem ir baisi skaudra un nežēlīga, bet brīžiem - gandrīz komiska. Ļoti emocionāli uzrunājoša filma, kā teikt.
2011-05-05
comments powered by Disqus