Manas trīs santīmi par bīstamiem slēpņiem

2011-12-08

Šodien teju visi ziņu portāli pārpublicējuši stāstu par slēpņojot gandrīz nositušos mazdēlu. Kā cilvēks ar tomēr zināmu slēpņošanas stāžu, mazliet dalīšos savās pārdomās.
1. Par izlicēja atbildību.
Juridiski slēpņa izlicējs nevar būt atbildīgs par veselības kaitējumu slēpņa meklētājiem, jo viņš nevienam neliek doties to meklēt - nav jau spiesta lieta. Vienlaikus, protams, slēpņi dažādās likumīgi nepieejamās vietās nav ok, it īpaši, ja par to trūkst informācijas. Pēc idejas - ja tu esi izveidojis slēpni ASV vēstniecības telpās un brīdini, ka meklētājus visdrīzāk nošaus, tad šīziķi, kas dodas šo slēpni iekarot, vismaz ir brīdināti.
Vienlaikus - ja pie mana slēpņa notiktu nelaimes gadījums, es justos morāli atbildīgs, principā - pat gadījumā, ja šis slēpnis nebūtu saistīts ar jebkādu (saprātīgi paredzamu) risku. Protams, ka es nevarētu, ja pie manis atnāktu raudoša vecmamma, ka viņas mazdēls pārsitis galvu, mēģinot pacelt akmeni pie Sasmakas pils, teikt: "Pats vainīgs!" (ok, šādā veidā varētu būt grūti nosisties, bet viss ir iespējams)

2. Par slēpņiem graustos.
Man graustu slēpņi nepatīk (ar retiem izņēmumiem, protams). Man ir bailes no augstuma, nepatīk nedrošas konstrukcijas, bomži un atkritumi. Bet - ja gana daudziem citiem patīk - mani pilnīgi neuztrauc šādu slēpņu eksistence. Man nav nepieciešams atrast visus Latvijas slēpņus un esmu salīdzinoši mierīgs, ka ne visi ir man pa spēkam fiziski (liels augstums, nepieciešamība rīkoties ar virvēm) vai pat intelektuāli (ir mistērijas, kuru risināšana nevedas). Tāpat objektu, ko meklēt, pietiek.

3. Kas tad ir atbildīgs?
Ja esi pilngadīgs - pats vien esi atbildīgs par to, ka tu lien vietās, kur tev nevajadzētu līst. Ja neesi - tad tomēr atbildība lielā mērā gulstas uz tiem cilvēkiem, kas tevi ir audzinājuši - jo viņiem tā ka vajadzētu tev iemācīt, ka, nevajag līst transformatora būdās, bāzt skrūvgriežus elektrības rozetēs un līst uz slideniem jumtiem. Jā, tas droši vien nav tik vienkārši - ņemt un ieskaidrot tīnim, ka T5 slēpņu ņemšana nav tas labākais pagarinātājs pasaulē - bet varu diezgan droši apgalvot, ka arī bez psihi izvietotiem slēpņiem stulbi audzināts tīnis atradīs vietu, kur varētu nosisties.