Puss in Boots
film — USA — 2011

5.5
Tā kā sāgai par Šreku Dreamworks ar ceturto daļu izlēma likt punktu, jo par spīti joprojām ļoti atzīstamajiem komerciālajiem panākumiem, tikai paši slinkākie kritiķi neuzskatīja par nepieciešamu iespert tā veidotājiem, pārmetot pašplaģiātismu un iegremdēšanos saharīna upē. Filmā "Puss in Boots" par galveno varoni kļūst Šreka otrā plāna personāžs Runcis zābakos - Antonio Banderasa ierunātais zobenu vicinošais kaķis-mīlnieks. No ikoniskām pasaku pasaules tēmām līdzās Runcim šeit vēl parādās burvju pupas, Humpty Dumpty (latviski, domājams, saucams par Olgalvja kungu) un zoss, kas dēj zelta olas.
Kā jau tas Šreka sērijas multenēs ir raksturīgs, atsevišķi joki te visai izteikti balansē uz piedauzības robežas, taču, kā jau var gaidīt, īsti šo robežu nepārkāpj, jo multfilma tomēr pamatā ir paredzēta gados jaunākiem skatītājiem, bet ar seksa tēmas jokiem filmas veidotāji mēģina nomodā noturēt arī kaut cik pieaugušākus skatītājus. Pa daļai tas izdodas, pa daļai - ne tik ļoti. Principā šī filma ir visai tipisks turpinājums pirmajām divām "Šreka" filmām (par laimi - ne otrajām divām), un lielā mērā cieš no "been there, done that" problēmas - ka nekas no šeit redzamā tā īsti nespēj mani kā skatītāju pārsteigt un/vai ieintriģēt. Arī vizuāli tā vien izskatās, ka filmā tiek izmantots tas pats Šreka "engine" (nezinu gan, vai animācijas filmām jebkādi standartizēti dziņi tiek lietoti). Kopumā filma cieš no tā, ka tās saturs nav īsti pietiekams 90 minūtēm - jo šie personāži gluži vienkārši nav pietiekami saistoši, lai būtu jebkā galvenie varoņi. Tad jau "Rango" ir saistošāka multiflma kā šī.
Vairāk pat īsti man nav ko teikt - varētu, protams, piebilst, ka tavi bērni par to būs sajūsmā un ka arī tu nesaskatīsi tajā nepamatotu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, bet... slinkums.
2012-01-10
comments powered by Disqus