Per Un Amico
music — Italy — 1972

8.5
Itālija populārās mūzikas lauciņā droši vien vislabāk ir zināma ar dažādiem glīšiem puisiešiem, kas dzied salkanas balādes par mīlestību. Vai arī ar itāļu disko, kas teju ikvienai pusmūža sievietei bijušajā padomijā asociējas ar laikiem, kad zāle garšoja labāk. Taču līdzās dažādiem Toto Cutugno stila tipāžiem Itālija var lepoties ar to, ka šajā zemē ir tapis gana daudz augstākās raudzes progroka, un "Premiata Fornerica Marconi" ir droši vien pasaulē vislabāk zināmā šī stila itāļu grupa. Protams, nav tā, ka šī kolektīva daiļrade ir labi pazīstama ikvienai Jonas Brothers cienītājai, bet PFM bija pirmā itāļu grupa, kurai vispār izdevās iekļūt, gan britu, gan amerikāņu mūzikas topos (ne tajās augstākajās vietās gan).
"Per Un Amico" ir viens no šīs grupas populārākajiem veikumiem, lielākoties instrumentāls ieraksts simfoniskā progroka manierē. Jāatzīmē, ka vienīgais šī ieraksta trūkums ir tieši tajā, ka tas nav pilnīgi instrumentāls, jo neviens no PFM dalībniekiem nebūtu klasificējams kā lielisks dziedonis, kamēr attiecībā uz instrumentu pārvaldīšanu šie vīri ir gana iespaidīgi. Laikam jau vispār Itālijā progroks varēja visai labi uzplaukt, jo šajā valstī allaž ir bijis daudz akadēmiskajā mūzikā ļoti apdāvinātu mākslinieku, un ir tikai loģiski, ka septiņdesmito gadu sākumā, kad progs un ārtroks bija pārliecinājuši arī kādu daļu sabiedrības snobu, ka rokmūzika nav tikai sastāvdaļa, kas nepieciešama jauniešiem, lai labāk seksotu un narkotu, daļa šo klasiskajā mūzikā pamatus likušo mūziķu pārsistos uz kaut ko modernāku.
Manuprāt, šis ir labs ieraksts, ar kuru ne tikai sākt pazīšanos ar PFM daiļradi, bet pat vispār lai iepazītu progroku kā tādu. Tas ir viegli klausāms, tajā ir gan mežonīgi roķīgas daļas, gan sirdi plosoša flautas spēle Mauro Pagani izpildījumā, gan mandolīnas partijas renesanses gaumē. Tas nav varbūt liekams vienā plauktā ar spožākajiem Jethro Tull vai King Crimson veikumiem, bet vienlaikus tas ir klausītājam noteikti vieglāk uztverams nekā tādi megaeposi kā "Close to the Edge", "The Lamb Lies Down on Broadway". Spēcīgs veikums.
2012-02-02
comments powered by Disqus