Vai viegli
film — Latvia — 2010

8.5
1986.gadā Juris Podnieks uzdeva par leģendāru kļuvušo jautājumu: "Vai viegli būt jaunam?"
1997.gadā, kad Jura jau vairākus gadus nebija mūsu vidū, Antra Cilinska jautājumu vispārināja: "Vai viegli būt?"
2010.gadā viņa no jautājuma atstāja vien pirmos divus vārdus: "Vai viegli?"
Pirmās filmas varoņi šo vairāk kā divdesmit gadu laikā no jaunajiem un daudzsološajiem, vai jaunajiem un mežonīgajiem vai jaunajiem un nesaprastajiem, ir pārvērtušies par to paaudzi, kura ir nosacītā dzīves zenītā, taču katram tas zenīts ir cits. Viens ir kļuvis par Lattelecom vadītāju, cits - pārvērties par klaidoni bez personu apliecinošiem dokumentiem, ja sākotnēji viņi visi atradās nosacīti vienā plauktā, tad tagad - visdažādākajos. Un daudziem no viņiem tagad ir bērni tādā pat vecumā, kā bija viņi paši, kad Podnieks viņiem vaicāja, kā tad īsti tas ir - būt jaunam. Nemaz nerunājot par to, ka viņi visi (vai pareizāk - dzīvie) ir aptuveni tādā vecumā, kādā bija Podnieks, kad viņš aizgāja. Laiki ir mainījušies (kaut kādā mērā es pat teiktu - vairākkārt), vērtības ir citas, attieksme pret dzīvi ir cita. Turklāt vairumam filmas varoņu nebūt nav tā, ka tur varētu tā vienkārši saskatīt likumsakarības - pirms 25 gadiem viņš bija punktā A, nākamajos 10 gados nonāca punktā B, tātad tagad viņam jābūt punktā C. Tā funkcija, kas raksturo katra cilvēka dzīvi, noteikti nav lineāra, un pa taisni kustība notiek ļoti reti.
Filmu var raksturot arī savādāk - tā ir vēl viena atzīšanās mīlestībā savam skolotājam Jurim Podniekam no Antras Cilinskas puses. Filma kā vēstule Podniekam, kas arī tiek akcentēts tās ievadā un nobeigumā (te, domājams, savs nopelns ir filmas scenāristei Norai Ikstenai).
Tā ir filma, kas liek padomāt - cita starpā par to, ko es atbildētu uz jautājumu, kas ir manas dzīves lielākais sasniegums (un vai tāds vispār ir). Filma, kas vienlaikus dod ticību un vienlaikus - skumdina. Likumsakarīgs noslēgums stāstam par jauniešiem, kuri reiz senos laikos bija grupas "Pērkons" koncertā. Šaubos, ka vēl viena daļai filmai būs nepieciešama - jo tā vien šķiet, ka tagad jau par galvenajiem varoņiem kļuvusi nākamā paaudze. Gaidu, kad filma būs pieejama iegādei DVD formātā, pagaidām tā atrodama šeit.
2012-02-11
comments powered by Disqus