Seržanta Lapiņa atgriešanās
film — Latvia — 2010

8.0
Tā vien pamazām man arvien vairāk stiprinās pārliecība, ka Latvijas kino nemaz nav tik miris, kā pa gabalu šķiet. Ja par dokumentālo un animācijas kino man nekad šaubu nav bijis - šajos lauciņos pašmāju mākslinieki nekad nav bijuši zemē metami, tad ar mākslas kino gan ir bijis drusku švakāk. Taču pēdējo pāris gadu laikā esmu redzējis vismaz trīs patiešām kvalitatīvas pašmāju filmas - "Amaya", "Kolka Cool" un "Seržanta Lapiņa atgriešanās". Protams, par "Amaya" latviskumu var strīdēties un tad jau arī "Midsummer Madness" pa daļai ir latviešu filma, bet kopumā tas nekādā ziņā nav slikts rādītājs. Cita lieta, ka joprojām droši vien nav pat iedomājama latviešu kinofilma, kas spētu atpelnīt savu budžetu.
Par "Seržanta Lapiņa atgriešanos" sākotnēji (kad filma gāja kinoteātros) biju dzirdējis visādas riebeklības, tagad pat vairs neatceros no kā un kāpēc. Taču pēdējā laikā biju dzirdējis arī pozitīvas atsauksmes, it īpaši no MA, un izlēmām - ir jānoskatās. Atzīšos, ka pagaidām filmu noskatījos nelegāli - strīmotu no Interneta, bet tuvākajās dienās centīšos nopirkt arī DVD - sekojot principam, ka labas pašmāju filmas ir jāatbalsta. Ja var ticēt "internetos" atrodamajai informācijai, filma esot pārdošanā Statoil benzīntankos. Jāpārbauda, vai tā ir tiesa.
Kaut ko biju pilnīgi pārpratis attiecībā uz filmas sižetu, jo biju pārliecināts, ka tās galvenais varonis ir policijas seržants Lapiņš, kurš atlabst pēc dienestā gūtas traumas. Izrādījās - varonis ir armijnieks, kas atgriezies no misijas kādā pasaules karstajā punktā (variantu laikam nav daudz - Afganistāna un Irāka), pavadījis labu laiciņu sanatorijā, jo viņam drusku aizbraucis jumts, viņa dienesta biedram Žeņam aizejot bojā. Tagad seržantam Lapiņam vajadzētu atgriezties normālajā ikdienas dzīvē, taču tā īsti tas viņam neizdodas - viņam parādās visai dīvainu teoriju apsēsta draudzene, un viņš iepinas vairākos stāstos, kuru sižetu man pat īsti nav jēgas atstāstīt - tā ir komēdija, kurā ne viss notiek kā dzīvē, taču arī dzīvē patiesībā ne viss notiek kā dzīvē.
Filmas pamatā ir Jaunā Rīgas teātra izrāde "Tas notika ar viņiem" (diemžēl neesmu redzējis) un ari gandrīz visās galvenajās lomās te ir JRT aktieri - mīlēti un iecienīti - Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Guna Zariņa, Gatis Gāga. Pirmās filmas minūtes bija drusku teatrālas un šķita - ak, jel, kārtējais vaikstīšanās gabals! Tomēr nē - nav vis vaikstīšanās, filma ir jautra, izklaidējoša un kompakta - tieši tāda, kādai tai jābūt.
2012-02-16
comments powered by Disqus