John Lennon/Plastic Ono Band
music — UK — 1970

9.0
Ja neskaita vairākus ne sevišķi baudāmus (vairumam potenciālo klausītāju) eksperimentālos ierakstus, "Plastic Ono Band" ir uzskatāms par Džona Lenona solo karjeras debiju. Un šis būs tas gadījums, kad jāatzīst, ka tas rada iespaidu, ka varbūt "bītlu" izjukšana nebija nemaz tik traģisks notikums - ap septiņdesmito gadu visi šīs izcilās ex-grupas dalībnieki pamanījās ierakstīt kaut ko patiešām iespaidīgu. Protams, ignorējot Ringo, bet kurš gan varētu iedomāties viņu neignorēt? Harisonam bija "All Things Must Pass", Makartnija pirmie solo veikumu - "McCartney" un "Ram" arī nav peļami, bet Džons... "Plastic Ono Band" varētu būt viņa karjeras dusmīgākais ieraksts, kurā Džons pievēršas visiem tiem jautājumiem, kas viņam bija tolaik tik ļoti aktuāli: gan paša salauztajai ģimenes dzīvei (sākot ierakstu ar "Mother" un noslēdzot ar "My Mummy`s Dead", gan izpratnei par to, kas viņam šajā pasaulē bija svarīgs iekš "God", kur Lenons atzīst, ka viņš netic ne Jēzum, ne bītliem (pieliekot punktu diskusijai par to, kurš no šiem diviem fenomeniem bija lielāks), šī pati tēma izvērsta arī super agresīvajā "I Found Out". Protesta balāžu stilā ieturētajā "Working Class Hero" Džons sasniedz savas skaudrības virsotni, paziņojot:
"And you think you`re so clever and classless and free
But you`re still fucking peasants as far as I can see"
Vienlaikus Džons, protams, vienmēr bija pretrunu cilvēks, un līdzās žultij viņā allaž bija arī vieta skaistumam, un šajā albumā ir atrodamas arī vairākas liegi skaistas odas, tādas kā "Isolation", "Love", "Look at me" un "Hold On".
Patiesībā šis ir diezgan tipisks "filler-free" ieraksts, kur katrai dziesmai ir sava vieta, kur katrā dziesmā ir vairāki āķi, kas tevi pavelk un tik viegli vaļā nelaiž. Patiesībā man pat ir grūti pateikt, kura no šī albuma dziesmām man patīk vislabāk. Nostaļģiskā "Remember"? Fūzēti trokšņainā "Well Well Well"? Iespējams, ka beigu beigās es teiktu, ka tā ir "God" kā šī albuma vispersoniskākā dziesma. Bet varbūt tomēr "Mother". Vai jebkura cita. Kā lai arī nebūtu - tas ir spēks!
2012-04-03
comments powered by Disqus