Veģetāra maltīte: Sakņaugu risotto ar cukurzirņu pākstīm

2013-02-10

Sāksim ar to, ka cukurzirņu pākstis man veikalā atrast neizdevās, tāpēc tās aizstāju ar saldētām zaļajām pupiņām, tādējādi apliecinot, ka man ir pilnīgi nospļauties par autentisku receptes izpildīšanu. Īstenībā gan pākstis bija ok arī šādas. Plus receptē bija minēts, ka vajag gargraudu rīsus, bet izmantoju tādus, kādi man bija mājās - brūnos. Šķiet, ka tas gan arī būs viss, ko pārkāpu no saraksta.
Vispār gan jāsaka - recepšu grāmata, ko izmantoju, ir smieklīga. Tajā bieži kā "sastāvdaļas" tiek uzskaitīts kaut kas, ko jau iepriekš ir nepieciešams pagatavot. Piem., šajā receptē vajadzēja vārītus, kubiņos sagrieztus sakņaugus. Līdz ar to pie labākās gribas nav iespējams iekļauties tajos termiņos, ko grāmata atvēlē konkrētās receptes sagatavošanai. Vismaz pēc manas loģikas nepieciešamais laiks sevī ietver visu, izņemot produktu iegādi, nevis, piem., ka man jau gatavošanas sākumā jābūt trīs reizes novārītām bērzlapēm (ok, šādas prasības pagaidām nav bijušas).
Kas tad šajā receptē tiek taisīts? Vispirms - uzkarsē rīsus katlā olīveļļā un tad pievieno buljonu, šādi tos uzvārot (ja nu kas - riktīgi garšīgi rīsi sanāk). Tad katliņā pavāra jau iepriekš novārītos sakņaugus, līdz no tiem var viegli dabūt putru. Tikām sagatavo uzlējumu - divas olas, saldais krējums, biezpiens, rīvēts muskatriekts. Uzvāra pākstis, pieliek putrai. Tad karstumizturīgā traukā liek pa slāņiem - rīsus, dārzeņus, rīsus, dārzeņus, kamēr izbeidzas. Starp slāņiem - sasmalcinātus pētersīļus. Virsū uzlej trekno virumu, un vēl uzkaisa parmezānu. 20 minūtes cepeškrāsnī un sukā iekšā!